לדאבוננו, מוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. ההתמודדות עמו מביאה למצוקה פסיכולוגית ולתחושות קשות של אבל וכאב. בשל כך, מותו של אדם יקר מלווה בתחושות של אובדן חלק מהעצמיות, ערעור היציבות הקיומית ואבל שלא פשוט להתמודד עימו.
בו בזמן, האבל הוא תהליך טבעי המאפשר לקרובים להיפרד רגשית, להתגבר על המצוקה הקיומית המתלווה להתרוקנות, לקחת פסק זמן ממרוץ החיים ולצבור כוחות חדשים לקראת ההמשך.
בהתאם לכך, שלבי האבל השונים, על אף שאינם רציונאליים, הם חלק בלתי נפרד מתהליך טבעי הנחוץ כדי להשיב את שיווי המשקל הפסיכולוגי ההכרחי להמשך החיים.
האבל הוא תהליך פסיכולוגי, אינדיבידואלי וטבעי המתלווה לחוויית האובדן. במחקרים שונים במדעי ההתנהגות והפסיכולוגיה, שנעשו לאורך השנים, נמצא כי למרות הבדלים חברתיים ומנטאליים, בהתמודדות עם המוות ישנם כמה שלבים פסיכולוגיים אותם עובר כל אבל שחווה אובדן משמעותי של אדם יקר.
שלבים אלה מאפשרים לאבל לעבד את החוויות הקשות הקשורות לאובדן ולהחזיר את שווי המשקל הנפשי הנחוץ להמשך החיים. למרות שהמעבר משלב לשלב הוא הדרגתי, עוצמת התחושות ומשך הזמן המתלווים לאבל משתנים מאדם לאדם וביחס לנסיבות המוות של האדם האהוב.
הכחשה - בשלב ההכחשה נוצרת הפרדה בין ההכרה הרציונאלית במוות ובין היכולת הרגשית לעבדו. בשלב זה רבים מהאבלים אינם בוכים כלל ונוהגים לנסות ולהמשיך בשגרת חייהם. שלב זה הוא חלק בלתי נפרד ממנגנון הגנה בלתי מודע, שמטרתו לאפשר לאבל להתמודד עם האובדן בצורה הדרגתית וללא להתמוטט רגשית, בשל תחושות החוסר והכאב המתלווים לאובדן.
קיראו בהרחבה על: הדחקה
כעס - בתום שלב ההכחשה, הופך המוות לעובדה קיימת ומעוררת כעס. בשלב זה מתעורר זעמו של האבל ומופנה לגורמים שונים: לגורל העיוור, לבעלי תפקידים, למוסדות ציבוריים ואפילו לאדם שהלך לעולמו. בשלב זה כועס האבל גם על עצמו ומפתח רגשי אשם על שלא עשה דיי כדי למנוע את המוות. שלב הכעס הוא טבעי ונותן פורקן למחאה הרגשית אותה חש האבל כתוצאה מהאובדן.
משא מתן - בשלב זה מנהל האבל דו שיח פנימי במטרה להחזיר את השליטה בחיים ולהבין את השתלשלות המקרים שהובילה למוות. בניסיון להתמודד עם תחושות הפגיעות וחוסר האונים, מנסים האבלים לנתח את האירועים. בשלב זה גם עולות מחשבות שונות שאילו היו נוהגים אחרת היה המוות נמנע.
דיכאון - בשלב הדיכאון מתמודדים האבלים לראשונה עם הריקות המתלווה לאובדן וחווים תחושות של כאב, געגועים, עצב, אובדן העניין בשגרה והסתגרות מפני החיים. עם זאת, שלב זה איננו זהה לדיכאון קליני והוא משמש כפסק זמן המאפשר לאבלים להתמודד עם רגשותיהם ולצבור כוחות חדשים לקראת החזרה לשגרת החיים.
השלמה - בשלב זה לומד האבל לקבל את האובדן כחלק בלתי נפרד מהקיום ולהמשיך בחייו ללא מאבקים פנימיים וכעסים. האבל מוכן כבר להשקיע משאבים רגשיים חדשים בהתמודדות עם חייו. עם זאת, למרות החזרה לשגרה, הקשר הרגשי עם האדם שהלך לעולמו איננו פוסק אלא הופך לחלק מההיסטוריה והזהות האישית של האדם האבל.
קיראו גם על: תרופות לטיפול בדיכאון
עת התמודדות עם אבל ואובדן חשוב לפנות לקבלת עזרה ותמיכה מקצועית ומשפחתית. זה יכול להיות טיפול פסיכולוגי אצל פסיכולוג או אפילו ייעוץ פסיכולוגי קצר מועד. הוא יסייע לעבור את השלבים השונים ומלווה את האבל בשעה קשה זו.
לקריאה נוספת: מהי הפרעה דו קוטבית?