אכילת יתר היא הפרעה נפשית המתבטאת באכילה כפייתית ובלתי נשלטת, ומזכירה מאוד התמכרות לסמים או לאלכוהול. הפרעת אכילת יתר מתאפיינת בהתקפים של אכילה אובססיבית, מעבר לתחושת שובע ועד לתחושה של מלאות מופרזת.
בהתאם לכך, אכילתם הבלתי נשלטת של הלוקים בהפרעה מלווה בתחושות אשם ובתחושות שליליות של דיכאון, חרדה ודימוי עצמי וגופני נמוך. עם זאת, שלא כמו במקרים של אנורקסיה או בולימיה, מקרים של הפרעת אכילת יתר אינם מלווים בפעילות "מתקנת" קיצונית כמו הקאה, צום, אימון גופני מוגזם או שימוש בחומרים משלשלים. הטיפול בהפרעת אכילת יתר תלוי במצבו של המטופל ולרוב כולל היבטים פיזיולוגיים ונפשיים כאחד.
בדומה למקרים של הפרעות אכילה אחרות הפרעת אכילת יתר קשורה, לצד הגורמים הפיזיולוגים גם לגורמים נפשיים שונים ומושפעת ממצבי חרדה, פחדים, מתח או תפיסת עצמי בלתי מאוזנת.
עבור הסובלים מהפרעה זו משמש האוכל כדרך להתמודד עם קונפליקטים רגשיים ועם לחצים ומתחים המתעוררים במהלך חיי היומיום.
שלא כמו במקרים של אנורקסיה או בולימיה, פוגעת הפרעה זו גם בגברים רבים. במרבית המקרים מתפתחת הפרעת אכילה זו כבר בגילאי הילדות כתוצאה מהתפתחות דפוסי אכילה לא נכונים ומשימוש באוכל כדרך מילוט מרגשות בלתי נעימים.
קראו על אתרי פרו אנה המעודדים אנרוקסיה
מבחינה התנהגותית, הלוקים בהפרעת אכילת יתר אוכלים בקצב מהיר מאוד, ללא כל שליטה וללא כל קשר לרעב.
זאת למרות תחושות האשם, הבושה והסלידה המתלוות לפעילות זו ואף חושבים על אוכל ללא הפסקה.
פעמים רבות נעשית האכילה בהסתר וכוללת אינסוף מנות המצטברות יחד לכמות עצומה של קלוריות. במקביל מלווה האכילה המופרזת בהתפתחות עודף משקל קיצוני, דיכאון, מחשבות על גוף רזה יותר ובניסיונות דיאטה חוזרים ונשנים הנידונים לכישלון.
מבחינת סימפטומים פיזיולוגיים, גורמת הפרעת אכילת יתר להזעה מוגברת, קוצר נשימה וכאבים כרוניים בפרקים. כמו כן, לאורך זמן עלולים הסובלים מהפרעה זו לפתח בעיות בריאות חמורות כדוגמת: לחץ דם גבוה, רמת כולסטרול גבוהה, סכרת, מחלות בעצמות ובפרקים ומחלות לב. מבחינה נפשית, גורמת ההפרעה במהלך הזמן לניתוק חברתי ולהיעדר מוחלט של פעילות גופנית.
קיראו על: טיפול נפשי - מגוון רחב של טיפולים נפשיים לכל דורש
הטיפול בהפרעת אכילת יתר כמו במקרי הפרעות אכילה אחרות כולל היבטים פיזיולוגיים, נפשיים והתנהגותיים. במישור הפיזיולוגי כולל הטיפול פעמים רבות שימוש בתרופות ייעודיות. עם זאת, טיפול זה הוא חלקי ואיננו מספיק.
מבחינה פסיכולוגית כולל הטיפול בהפרעת אכילת יתר פסיכותרפיה ותמיכה אישית ולעיתים גם טיפול קבוצתי. קיימת חשיבות גבוהה לטיפול ההתנהגותי במקרים אלה שכן ההפרעה נגרמת כתוצאה מהתנהגות חסרת שליטה כאשר הלוקים בה צריכים ללמוד לשלוט על דפוסי התנהגותם הקיצוניים בדרכים שונות.
מבחינה התנהגותית כולל הטיפול בהפרעת אכילת יתר שינוי הדרגתי באורח החיים, אימוץ הרגלי אכילה נכונים ובריאים ופעילות גופנית סדירה. Biofeedback הוא אחת הדוגמאות לשיטת טיפול המסייעת במצבים אלה.
באמצעות ביופידבק מתרגלים הלוקים בהפרעה שליטה על תגובות פיזיות שונות, מקבלים משוב מתמיד על פעילות גופם ולומדים לסגל התנהגות בריאה ונכונה יותר.
קולות האתר השלם לבריאות הנפש - אנחנו מזמינים אתכם ללמוד עוד על הפרעות נפשיות, דימוי עצמי או לפנות אלינו בכל שאלה בנושא!