דיכאון לאחר לידה (Postpartum Depression) הוא מצב שכיח המופיע אצל נשים לאחר הלידה.
בין הסימפטומים האופייניים לדיכאון לאחר לידה ניתן למנות: חוסר איזון רגשי, עצבנות, מצב רוח ירוד, אדישות, קושי לתפקד ברמה היומיומית כולל הטיפול בתינוק ולעתים גם תחושה של דחייה רגשית ממנו.
תופעת הדיכאון לאחר הלידה פוגעת בסביבות כ-15 אחוזים מהיולדות. תופעה זו, מוכרת מאוד לפסיכולוגים ולפסיכיאטריים, כאשר קיימת ספרות מחקרית ומקצועית ענפה בנושא.
עם זאת, בקרב הציבור הרחב המודעות לתופעה עדיין איננה מספקת, וכתוצאה מכך, גם ההתמודדות עימה היא פעמים רבות כושלת.
כאשר מאבחנים דיכאון לאחר לידה, חשוב ביותר להבדיל בין דכדוך קל האופייני לימים הראשונים שלאחר הלידה ובין הפרעה של ממש.
הוא מתאפיין, בדומה למצבי דיכאון אחרים, בירידה במצב הרוח, ברמת אנרגיה נמוכה ובאובדן תחושת הסיפוק העצמי והאושר.
זוהי הפרעה פסיכיאטרית נפוצה ביותר בקרב נשים, הכוללת גם מגוון תסמינים ייחודיים. עצבנות בלתי נשלטת, נדודי שינה, התפרצויות זעם ללא קשר למאורעות חיצוניים מחוללים, קשיים בריכוז, חולשה, קשיים בתפקוד היומיומי כאשר אפילו משימות פשוטות ביותר הופכות למעמסה.
קיראו גם על: דיכאון חורף
חרדה לא רציונאלית, דאגנות יתר, עייפות קיצוניות, קושי לטפל בתינוק ותחושה של אדישות כלפיו או אפילו תחושת דחייה מהווים את הסימפטומים האופייניים למצבי דיכאון לאחר לידה.
במקרים בהם קיימים סימפטומים אלה או אפילו חלקם, חשוב ביותר לפנות בהקדם לייעוץ מקצועי ולאבחון אצל פסיכיאטר או פסיכולוג בכדי לקבל טיפול מתאים. שכן, דיכאון לאחר לידה פוגע לא רק ביולדת אלא בכל סביבתה ובייחוד בתינוק, התלוי בה לחלוטין בחודשי חייו הראשונים.
קראו בהרחבה על: אבחון פסיכולוגי
הסיבות לפרוץ הדיכאון לאחר לידה אינן ידועות עדיין בוודאות. עם זאת, נהוג לייחס את התופעה למספר גורמים פנימיים וחיצוניים, כאשר הסיבה המרכזית היא השינויים ההורמונאליים הקיצוניים שעוברים על גוף האישה במהלך הלידה ובתקופה שלאחריה.
בנוסף לכך, נגרם הדיכאון לאחר הלידה גם כתוצאה מסיבות נוספות, כדוגמת: השינוי המשמעותי בחייה של האישה, האחריות החדשה לתינוק, הצורך לטפל ולדאוג לו, שעות שינה מועטות והחולשה המתלווה ללידה, להנקה ולטיפול האינטנסיבי ברך הנולד.
כמו כן, נמצא כי דיכאון לאחר לידה הוא שכיח יותר בקרב נשים שסבלו בעברן מהתופעה ונשים עם רקע משפחתי. דיכאון עלול להתרחש גם בקרב נשים שחוו הריון קשה, נשים שלא קיבלו תמיכה מספקת במהלך ההיריון או נשים שילדו ילדים בלתי רצויים.
חשוב ביותר לטפל בדיכאון לאחר לידה מכמה סיבות: חשש מפני התאבדות, פגיעה בתינוק, התפתחות קשיים ביחסים המשפחתיים והתפרצות מחודשת של הדיכאון בהמשך.
במרבית המקרים, כולל הטיפול בדיכאון לאחר לידה נטילה של תרופות נגד דיכאון וגם טיפול נפשי.
קיראו גם על: תרופות טבעיות למצבים נפשיים
השימוש בתרופות לטיפול בדיכאון לאחר לידה הוא שכיח מאוד, בעיקר כאשר הסימפטומים הם קשים. במקביל, ניתן להתאים את הטיפול הנפשי למצבה של האישה ולבחור בשיטה היעילה ביותר, כדוגמת: השיטה התנהגותית-קוגניטיבית (טיפול CBT).
לקריאה נוספת: קווים לדמותה של הפרעה דו קוטבית