x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

מנגנון הגנה ושמו: הדחקה

תאריך: 06/07/2014 15:12   מחבר: קולות לבריאות הנפש

הדחקה (Repression) היא למעשה מנגנון הגנה, המשמש את הנפש כדרך לדחוק תכנים מאיימים מהמודעות עמוק אל הלא מודע, משום שהתמודדות איתם מעוררת חרדה גדולה מדי.

הדחקה יכולה לכלול טראומות אמיתיות שהתרחשו, אך היא יכולה גם לכלול פנטזיות או מחשבות לא רצויות שלא מתיישבות עם התפיסה שלנו של מה מותר או ראוי לחשוב או לפנטז עליו.

הדחקה הינה מנגנון יעיל במובן שהיא משכיחה מאיתנו באופן עמוק את הגורם לחרדה, אך היא עלולה לפגוע בשלמותה של האישיות וליצור סימפטומים גופניים חלופיים, שמצביעים על כך שאותם תכנים ופנטזיות עדיין רוחשים מבפנים. מי שהגה את מנגנון ההדחקה הוא זיגמונד פרויד, רופא וינאי בן המאה ה-19.

תרופות נגד חרדה - לחץ/י לקריאה

כיצד זה התחיל?

זיגמונד פרויד הוא אבי תורת הפסיכואנליזה, תורת הנפש הראשונה שהתגבשה אי פעם, ואחת מהתורות המשפיעות ביותר במאה העשרים. הוא נחשב לאב הרוחני של כל מי שעוסק בטיפול נפשי עד היום.

פרויד נולד בווינה למשפחה יהודית. הוא התחיל את הקריירה שלו כרופא, והתלמד בפריז אצל אדם בשם שרקו אשר חקר תופעה נפשית שנקראה אז "היסטריה". התופעה יוחסה בתחילה רק לנשים, ומשם שמה הנובע מהמילה היוונית "היסטרוס", שמשמעה רחם.

נשים היסטריות אלו הדגימו סימפטומים גופניים כגון עיוורון, שיתוק או נימול מבלי שהיה דבר מה פגום באברי גופן. בהתחלה חשבו שהתופעה נגרמה מנדידה של הרחם, אך שרקו הצליח להוכיח כי את אותם סימפטומים ממש אפשר להעלים או להוסיף באמצעות היפנוזה.

לכן המחלה הוכרזה כמחלה נפשית אשר גורמת להתפרצות סימפטום גופני, או במילים אחרות "פסיכוסומאטית". פרויד הושפע מאוד מהתגלית הזו, ובעזרת ידידו הוותיק גו'זף ברויאר החל לפתח את ההיפנוזה כשיטת טיפול.

ספרם "מחקרים בהיסטריה" שיצא בשנת 1985 ומתעד את הצעדים הראשונים של שיטת הטיפול הזו, מסמל את תחילתה של הפסיכואנליזה.

פסיכולוגים ידועים - סקירה היסטורית

הופעתו של הלא מודע

הלא מודע הוא הנחת הבסיס של הטיפול הפסיכואנליטי. פרויד הבין שהמצב הנפשי הוא שהשפיע על הגופני אצל אותן נשים היסטריות. כשהתחילו להיחשף אותם מצבים נפשיים ולעלות למודעות באמצעות העלאת רעיונות, מחשבות ורגשות אל פני השטח, הסימפטומים נרפאו.

פרויד הבין כי אלה לא סתם רעיונות שנחוו באופן רגיל, אלא שהתרחש תהליך כלשהו שפיצל אותם משאר הנפש. פיצול זה התרחש משום שהתוכן שלהם היה כל כך מטריד, לא רצוי ושרוי בקונפליקט עם רעיונות אחרים, שהאדם החליט באופן לא מודע להדיר אותם מהמודעות ולא להתעסק בהם.

אך מה זה אותו "לא מודע"? כרופא המאמין במודלים אנטומיים, פרויד פנה לבנות מודל שיסביר את חיי הנפש. המודל הראשון אותו בנה מתבסס על שלוש רמות של מודעות: הלא מודע, הכולל רגשות ורעיונות פסולים; הסמוך למודע, שכולל רגשות ורעיונות מקובלים המסוגלים להפוך מודעים; והמודע, שכולל רגשות ורעיונות אלה במודעות בכל זמן נתון.

הוא תאר אותם כמחולקים לשלוש שכבות שונות של עומק, כשהלא מודע הוא השכבה העמוקה ביותר. בעוד שלמודע ולסמוך למודע קל יחסית להגיע, בינינו לבין הלא מודע ישנה מערכת מורכבת של צנזורים והתנגדויות והנגישות אליו לא קלה כלל וכלל.

דמיון מודרך ו-NLP – עזרה עצמית ויצירתית לנפש

הטיפול הפסיכואנליטי

מאותו רגע פרויד הפך להיות עסוק בדרכים בהן ניתן להגיע אל הלא מודע, לשחרר את התכנים המטרידים מכלאם, להביא אותם למודעות, ליצור תובנה אצל המטופל ולהירפא מהסימפטום.

את ההיפנוזה הוא זנח משום שלמד כי אנשים שהגיעו לתובנה דרך היפנוזה לא זיהו אותה כשלהם. היה צורך לעבור את התהליך במצב תודעה ערני כדי לקחת בעלות על התוכן. משמעות המילה פסיכואנליזה היא ניתוח נפש, היכולת לקחת יחד את כל מרכיבי הנפש כדי ליצור לכידות למען בריאות הנפש.

הוא החל להשתמש בשיטות שונות כדי להגיע אל הלא מודע, ביניהן אסוציאציות חופשיות, שהן בעצם אמירת כל מה שעולה לראש ללא צנזורה; ניתוח חלומות כדרך להגיע אל הלא מודע; ושכיבה על ספה מבלי להתבונן על המטפל, כדי לנסות ולשכוח שיש אדם נוסף בחדר.

המטפל, פסיכואנליטיקאי, יושב מאחורי האדם, מקשיב בשקט, ומדי פעם מפרש את הדברים אותם הוא אומר. הטיפול הוא טיפול אינטנסיבי, ומתרחש כמה פעמים בשבוע. תנאים אלה מנסים לבטל את מנגנוני ההגנה, ביניהם מנגנון ההדחקה.

זרמים מרכזיים בפסיכולוגיה - דינמיקה בין אסכולות במדע צעיר

אם כן אנו נעזרים בהדחקות כדי למנוע מתכנים מאיימים ולא רצויים לעלות למעלה אל הלא מודע, אך בשימוש רב מדי הן עלולות לגרום לנוקשות יתר ולסימפטומים גופניים קשים. כיום אין צורך לעבור טיפול פסיכואנליטי קלאסי כדי להתמודד עם ההדחקות, וניתן לפנות למטפל בגישה פסיכו דינאמית, שיעזור לנו להעלות תכנים אל הלא מודע ובכך להיפטר מההדחקות המעיקות.

חוות דעת פסיכיאטרית - על מה כולם מדברים? לחץ/י לקריאה

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור