x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

הדרכת הורים - איך זה להיות הורה בעולם המודרני?

תאריך: 16/11/2010 12:39   מחבר: קולות לבריאות הנפש

לא פשוט להיות הורה בעידן המודרני, עידן בו הטכנולוגיה משתנה תדיר וחושפת את הילדים לתכנים לא רצויים, עידן בו הנערים והנערות בגיל ההתבגרות ואפילו לפניו מוצאים את עצמם מבולבלים וחשופים לפיתויים כגון אלכוהול וסמים, כמו גם עידן שבו הסמכות ההורית מאבדת מעוצמתה.

לא פלא כי הורים רבים פונים לבקש עזרה. חלקם עושים זאת באמצעות ספרי הדרכה או תכניות טלוויזיה כגון "סופר נני" ודומיהן וחלקם באמצעות פניה לייעוץ והדרכת הורים.

הדרכת הורים היא תהליך בו ההורים מגיעים לייעוץ בנוגע לילדיהם. ייעוץ זה עשוי להינתן על ידי המטפל או המטפלת של הילד (בדרך כלל פסיכולוג ילדים) ועשוי להיות נפרד מכך.

מתי מגיעים להדרכת הורים?

ברוב הפעמים הורים מגיעים להדרכת הורים כחלק מהתהליך הטיפולי שעובר ילדם. אין טיפול בילדים ללא הדרכת הורים, משום שהעבודה אותה עושה המטפל עם הילד מוגבלת לשעה שבועית בעוד שההורה נמצא איתו בבית שעות ארוכות ביום.

על ההורים להיות מודעים לקשיים של הילד על מנת שיוכלו לעזור לו ולהקל עליו, לסמוך על המטפלת כדמות שיודעת להנחות אותם בתהליך ההורות ולהיעזר בה בשאלות חינוכיות והתנהגותיות.

עם זאת, הורים יכולים לבחור להגיע לייעוץ בגלל קשיים שהם חווים בהורות. קשיים רבים בהורות נפוצים כיום, בעיקר כשמדובר בהצבת גבולות לילדים, אך גם כשמדובר בהתמודדות עם בעיות שונות שעולות, כמו התמודדות עם ילד דחוי בבית הספר, עם התפתחות מינית מוקדמת או עם בעיות שהם חשים לגבי עצם התפקוד שלהם כהורים.

לקריאה נוספת: הקניית הרגלי ניקיון והיגיינה לילדים

מהלך הדרכת ההורים

לכל משפחה או צמד הורה - ילד נבנית תכנית טיפולית המשקפת את צרכיהם הייחודיים, מציבה מטרות ספציפיות ומחפשת להן מענה. שלב הערכת הבעיה הוא שלב משמעותי, משום שהורים רבים יתקשו בהגדרת הקושי וייצמדו לדברים אותם ניתן לראות - הסימפטומים וההתנהגות.

המדריך יסייע להם להבין מהו מקור הקושי של הילד, כמו גם מה הקושי שלהם בעמידה אל מול הקושי הזה. לעתים הורים מתקשים בהכרה בקושי של הילד ומעדיפים לתלות אותה בהסבר אחר. רק עצם ההגדרה תוכל להגדיר במה מטפלים, ולהגיע לשם בצורה יעילה יותר.

לעתים הקושי של ההורים עם הילד הוא כה גדול, עד שהם לא מצליחים לחוש כלפיו אמפתיה. הדרכת הורים תסייע להם להבין מהו מקור הקושי של הילד וכיצד ניתן לסייע לו.

לקריאה נוספת: פסיכיאטר ילדים

בעיות התנהגותיות נובעות מבעיות רגשיות ובעיות "אורגניות" (כגון הפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה ואף מחלות פיזיות) עלולות ליצור קשיים רגשיים. לכן, הבנת המקור הרגשי ופיתוח אמפתיה כלפי הילד מסייעים גם לילד וגם להורה להגיע אל הקשר המיוחל.

בשלב השני תיבנה תכנית טיפולית הלוקחת בחשבון את כל המרכיבים האלה, מציבה יעדים התנהגותיים, הן להורים והן לילדיהם ומלווה ב"שיעורי בית" להמשך השבוע.

המטרה היא בדרך כלל שבירת דפוסי התנהגות ישנים על מנת שייווצרו דפוסים חדשים שיתרמו לאיכות החיים, בריאות הנפש והרווחה הסובייקטיבית של בני המשפחה.

לקריאה נוספת באתר: לקויות למידה

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה