הלדול (Haldol) ובשמה הגנרי Haloperidol, היא תרופה אנטי פסיכוטית מתרופות הדור הישן ומיועדת לטיפול בתופעות ובמחלות הבאות: תסמונת טורט, סכיזופרניה, הקאות קשות מאוד כתוצאה מטיפולים אונקולוגיים, הפרעות קשב וריכוז אצל הילדים, הפרעות התנהגות אצל ילדים הבאות לביטוי בתוקפנות, הפרעות מצבי רוח ותגובות אימפולסיביות. תרופות דומות: לאוקסיטן, מובן.
הלדול ניתנת גם כתוספת לתרופות מייצבי מצב רוח אחרות כמו ליתיום ומורידה את רמת הדופמין במוח. ישנו קשר ישיר, מובהק ומוכח בין הופעת הזיות ורמת דופמין גבוהה.
השימוש בהלדול אצל ילדים מתבצע בדרך כלל כאופציה אחרונה לאחר שמוצו ונוסו כל התרופות הרלוונטיות האחרות ונמצאו כלא יעילות.
התרופה מיוצרת בטבליות במינונים של 0.5 מ"ג, 1 מ"ג, 2 מ"ג, 5 מ"ג, 10 מ"ג, 20 מ"ג, תמיסה להזרקה לתוך השריר של 5 מ"ג בכל מ"ל תמיסה, סירופ 2 מ"ג למ"ל ו10 מ"ג למ"ל. אסור לקחת הלדול בהתרחש האירועים הבאים: אירוע מוחי, תרדמת, הרעלת אלכוהול, מחלת לב ידועה או דום לב בעבר.
קראו על פסיכולוגיה של ילדים ונוער
נדרש טיפול זהיר ביותר בעת השימוש בהלדול בעיקר בקרב חולים הסובלים ממחלת פרקינסון, היפוקלמיה ותפקודי כבד לא תקינים. כשמטופל מקבל הלדול לטווך ארוך, יש להתאים את המינון לרמה האפשרית הנמוכה ביותר ובכפוף לרקורד הרפואי של החולה.
במידה ונמצאה הצדקה רפואית להפסיק את השימוש בתרופה, הדבר יבוצע בהדרגה ולא במכה אחת, כדי לאפשר לגוף החולה להתרגל לשינוי. השימוש בתרופה אסור בזמן הנקה.
בנוגע לשימוש בתקופת ההריון רצוי להיוועץ ברופא, הואיל וטרם בוצעו מספיק מחקרים שעל בסיס ממצאיהם ניתן לקבל החלטה חד משמעית לגבי הפסקת השימוש או המשכו במינונים מותאמים אישית.
להלדול תופעות לוואי רבות וקשות. בהרבה מדינות מעדיפים לא להשתמש בתרופה אם ישנה אלטרנטיבה אחרת. תופעות הלוואי הנפוצות הן:
אקאטיסיה - המופיעה ב 60% מהמטופלים בהלדול. אקאטיסיה מתבטאת בחוסר שקט, עצבנות, אי שקט מוטורי וחרדה. יכולים להופיע גם הזיות ותחושת איום.
דיסטוניה - הפרעה בתנועה והתכווצות שרירים הגורמת לתנועות מוזרות של פיתול בידיים ורגליים. תופעה זו בלתי רצונית והמוקד של הבעיה הוא במוח.
טארדיב דיסקינזיה - תנועות חוזרות בלתי רצוניות.
תופעות לוואי נוספות הן: נוקשות שרירים, ישנוניות, כאבי ראש, יובש בפה, בחילה, טשטוש ראיה, עצירות או שלשול.
מילון תרופות באתר קולות - כל המידע כל כל התרופות הפסיכיאטריות!
ליחצו ומיצאו מידע נוסף על תרופות פסיכיאטריות באתר קולות:
עוד תרופות באות ד עוד תרופות באות ה עוד תרופות באות ו