הפרעה דו קוטבית או Bipolar Disorder מוכרת יותר בשם מאניה דפרסיה, היא הפרעת אישיות הגורמת לשינויים קיצוניים במצב הרוח ללא קשר לנסיבות חיצוניות.
בזמן התקפי מאניה דפרסיה עובר האדם תנודות חדות בין מצב של מאניה – מצב של שמחה מוגזמת ולא פרופורציונית, ובין מצב של דפרסיה – מצב של דיכאון קשה ולא מוצדק.
התקפי ההפרעה הדו קוטבית הם מחזוריים, כאשר לעיתים עשויות לחלוף שנים רבות בין התקף אחד למשנהו. במרבית המקרים כדי להתמודד עם ההפרעה ולהשיג הטבה במצב, נדרש שילוב של טיפול תרופתי ושל טיפול פסיכולוגי מותאם.
הפרעה דו קוטבית מאופיינת, כאמור, במעברים חדים בין דיכאון כבד ובין שמחה מופרזת ונעדרת פרופורציה. מצב של דיכאון דו קוטבי מאופיין בירידה חדה במצב הרוח, בחוסר תיאבון ובתחושות לא מוצדקות של יאוש עמוק וחוסר אונים.
דיכאון זה לרוב מלווה בהתדרדרות בהתנהגות, בהסתגרות מפני העולם, בשינה מרובה, בהזנחה של הסביבה הקרובה ושל היגיינת הגוף ולעיתים גם בנטיות אובדניות.
לעומתו, מצבי רוח האופייניים לקוטב המאניה הם שמחה מופרזת, פעלתנות, אופוריה, פגיעה ביכולת השיפוט ותחושה של כל יכולות. מטבע הדברים, משפיע שלב זה גם על התנהגותו של הסובל מההפרעה.
דיבור מהיר, בלתי מובן ומקוטע, נטייה להיסחף למעשים נמהרים ולא רצויים, חוסר סבלנות, בזבזנות ומתירנות מינית מסוכנת הם כמה מהמאפיינים של ההתנהגות בהתקפי מאניה.
עם זאת, חשוב להדגיש כי דרגות החומרה ומאפיינה של המאניה דפרסיה משתנים מאדם לאדם ומהתקף להתקף. התפרצות המאניה דפרסיה מושפעת מגורמים גנטיים, ביולוגיים ופסיכולוגיים כאחד.
מבחינת גנטיקה נמצא כי הסיכון להתפתחות ההפרעה הוא גבוה יותר במשפחות בהן ישנו אדם הלוקה בה, גם בקרב ילדים ונוער.
מבחינה ביולוגית נמצא כי ההפרעה קשורה לחוסר איזון הורמונאלי וחוסר איזון בפעילות הביו-כימית במוח. מבחינה פסיכולוגית, יש הרואים בהפרעה מנגנון להתמודדות עם חוסר אונים ודיכאון. מבחינת שכיחותה, הפרעה דו קוטבית, פוגעת באחוז אחד מהאוכלוסייה במדינות המערביות.
לקריאה נוספת: התמודדות עם אבל ואובדן
לאורך ההיסטוריה האנושית לקו בהפרעה דו קוטבית אנשי שם רבים, ביניהם סופרים, מוזיקאים ואמנים. מסיבה זו, יש הקושרים אותה עם כישורי יצירתיות יוצאי דופן.
הטיפול בהפרעה דו קוטבית הוא משולב וכולל נטילת תרופות, טיפול נפשי ובמקרים קשים יותר אף שימוש בנזעי חשמל.
קיראו על: תרופות נגד דיכאון
הטיפול התרופתי בהפרעה כולל לרוב נטילה של תרופות הגורמות לוויסות בתנודות מצב הרוח ולמניעת החרפה בדיכאון או לחילופין, במאניה.
מבחינה פסיכולוגית, מיועד הטיפול להקל על הסימפטומים השונים של הדיכאון ושל המאניה, לסייע בזיהוי סימנים מוקדמים להתקפה קרבה ובמניעה של הכחשה של המציאות, האופיינית מאוד לסובלים מההפרעה.
במצבים בהם התקפי המאניה דפרסיה הם קשים והטיפול הנפשי והתרופתי איננו מסייע, נעשה שימוש גם בטיפולי נזעי חשמל (ECT) המובילים להקלה משמעותית במצב.
לקריאה מורחבת בנושא: תרופות אנטי פסיכוטיות
נזעי החשמל מסייעים גם במצבים שהטיפול התרופתי מלווה בתופעות לוואי קשות ובלתי רצויות.
קיראו באתר קולות בריאות הנפש על הפרעות נפשיות