התקפי פאניקה הם התקפים קצרים ופתאומיים של פחד או דאגה גדולים מאוד. הם בדרך כלל מתחילים משום מקום, מגיעים לשיא מסוים לאחר כעשר דקות ושוככים במהלך השעות הספורות שלאחר מכן. אנשים שנוטים לחוות התקפים כאלה יפתחו לעתים קרובות חרדה מהחשש לחוות התקף נוסף, למרות שיהיו מעט יחסית סימפטומים בין לבין.
עוצמתם ופתאומיותם של התקפי הפאניקה מבחינות אותם מסוגים אחרים של חרדה והפרעות בתחום בריאות הנפש. הם נחווים לעתים קרובות בצמידות להתקפי חרדה ומצבים פסיכולוגיים אחרים, למרות שהם לא בהכרח מצביעים על הפרעה נפשית.
חומרת ההתקפים שונה מאדם לאדם. יש לא מעט אנשים שיתקשרו למוקד החירום בהתקף הפאניקה הראשון שלהם, מחשש שהם עוברים התקף לב או התמוטטות עצבים.
זוהי אחת החוויות המטרידות, המערערות והקשות ביותר בחייו של אדם והוא עלול להתקשות להחלים מכך נפשית ופיזית. במידה והתקפים אלה חוזרים על עצמם יש לבחון אפשרות של הפרעת פאניקה, מצב כרוני.
כיצד מאבחנים הפרעות אישיות?
מי שסובל מהתקף פאניקה מדווח לעתים קרובות על פחד ממוות, פחד משיגעון ועל תחושות שדומות להתקף לב, בחילות עזות, אובדן שליטה או נימול.
אלה יהיו מלווים כמעט תמיד בקוצר נשימה, כאב בחזה, התקפי חום או קור, הזעה וסחרחורת, לעתים אף בחוסר יכולת לנשום כלל.
למעשה האדם חווה תחושות עזות של פחד, שמציתות את מנגנון הבריחה הטבעי בגוף וגורמות לו לרצות לברוח מהמקום מייד.
אך התחושות הרעות מונעות ממנו לברוח, מה שיוצר תחושה נוראית של חוסר אונים, ללא יכולת להגיב למצב כפי שהגוף רוצה, והאדם נותר בתחושת חוסר שליטה.
תרופות נגד חרדה
ישנם כמה גורמים גופניים כמו תורשה, מגדר (נשים נוטות לחוות יותר התקפי פאניקה מגברים) ואינטליגנציה מעל לממוצע. אך הקשר התורשתי אינו ברור וייתכן כי גדילה במחיצתם של הורים בעלי התקפי חרדה עשויה ליצור השקפת עולם חרדתית שתעורר בתורה את ההתקפים.
ישנם גורמים נפשיים כגון הפרעות חרדה נוספות, או אירוע טראומתי שעשוי היה ליצור פוביה מסוימת, כמו למשל פוביה ממעליות, וההיתקלות במצב בו לא ניתן להתחמק מהתמודדות עם הגורם הטראומתי.
ישנם גם גורמים שיכולים ליצור התקפי פאניקה לזמן קצר, כמו למשל התאהבות או להבדיל מכך אובדן, ואפילו שימוש בחומרים ממריצים כמו ניקוטין וקפאין, שגורמים לעוררות המערכת הגופנית ועלולים להצית התקפים של ממש.
בנוסף, התקף פאניקה עלול להיות תופעת לוואי של תרופות מסוימות, אך במקרה כזה הוא בדרך כלל עובר אחרי שמסתיימת התקופה הראשונית של נטילת התרופה.
אגורפוביה (Agoraphobia) היא פחד מהתמודדות עם מצב קשה או מביך ממנו לא ניתן יהיה להימלט. אנשים שחוו התקפי פאניקה נמצאים בסכנה גדולה לפתח אגורפוביה משום שהם חוששים מכך שיחוו התקף פאניקה בפומבי במצב בו לא יוכלו לשלוט על עצמם.
סובלים בגלל פחד מטיסות? כמה עובדות על חרדת טיסות
למעשה, החשש מהתקפי פאניקה עלול ליצור עוד ועוד דפוסים של הימנעות, כשהנטייה תהיה לקשר כל מקום עם ההתקף וכך להימנע ממנו. בסופו של דבר האדם חושש לצאת מפתח ביתו, וכך למעשה מתפתחת הפרעה נוספת וחמורה יותר. טיפול מוקדם ומעקב לאחר התקף הפאניקה הראשון יוכלו לסייע לאדם לשלוט בהתקפים ובחייו וימנעו ממנו לפתח פגיעות נוספות בעקבות האירוע.
לחצו לקריאה על הפרעת חרדה חברתית