המילה חרדה מגיעה מהמילה Anxiety שפירושה Agitation & Distress. חרדה היא תחושת פחד מוקצן שמשתלטת על האדם ומונעת ממנו להתמודד עם מצבים מסוימים. חרדה היא ההפרעה הנפשית הבולטת ביותר בקרב בני האדם היא מגוונת ומגיעה בצורות שונות.
החרדה היא נגזרת של תופעה נפשית בסיסית מעולם בריאות הנפש שמלווה את האדם בחייו. הפחד מוגדר כשינוי גופני ונפשי שמתרחש בעקבות גירוי שאותו אדם תופס כמאיים ומסוכן, הפחד אינו מוגדר כפתולוגי. השינויים הגופניים מתבטאים במתח שרירים, דופק מואץ, הזעה מוגברת, נשימות מהירות ופה יבש. במחקרים נמצא מתאם גבוה בין דיכאון לבין חרדה.
הגוף מכין את עצמו לבריחה או למלחמה (Fight or Flight) למצב שאינו דורש הכנה שכזו. בנוסף לשינויים הגופניים ישנם שינויים קוגניטיביים רגשיים ותפיסתיים.
חרדה נחשבת לפתולוגית ברגע שהיא מפריעה לחיי האדם ולתפקודו ובמקרה בו הוא מגיב באופן מוגזם בעקבות גירוי מסוים. ככל שהחרדה עוצמתית יותר, המשך שלה ארוך יותר והאדם הסובל ממנה לא שולט בה (עד שהיא משבשת את שיגרת יומו ותפקודו) כך סביר שמדובר בהפרעת חרדה ולא בחרדה נורמאלית.
הפרעת חרדה כללית: מתבטאת במצבים מתמשכים וכרוניים של חרדה בלתי מציאותית ודאגנות יתר המתבטא בתחושת סכנה ומתח תמידי מפני אירוע מפחיד ונורא.
מבחינה פיזית מופיעים סימפטומים של דופק מואץ, נשימות מהירות, הזעה, מחושי בטן, עייפות עצבנות וקשיי שינה. מבחינה התנהגותית האדם נמצא במצב של דריכות.
התקפי פאניקה: חרדה קיצונית המתבטאת בתחושת אימה מבלי שתהיה סכנה ממשית. בדרך כלל בעקבות גירוי מסוים (שלא תמיד יודעים מהו) כמו צליל, מקומות מסוימים או ללא סיבה. בזמן ההתקף מופיעים סימפטומים גופניים כמו דפיקות לב, רעד, הזעה, תחושת חנק, קוצר נשימה, כאב ולחץ בחזה, חוסר שיווי משקל, פחד למות או להשתגע.
קיראו בהרחבה על: התקפי פאניקה
פוביה: פחד לא פרופורציונאלי יחסית לסכנה. הפוביות הן ממקורות חיצוניים ספציפיים (לדוגמא: בעלי חיים, כלבים, עכבישים, נחשים, פחד מגבהים, חרדת טיסות, חרדת בחינות וכו'). התפקוד של האדם נפגע רק במצב שהוא בקרבת מקור הפוביה.
היפוכונדריה: פחד ממחלות, התעסקות יתר במחלות או במחלה שהאדם חושב שהוא חולה בה למרות שהוא אינו.
OCD: מתאפיין במחשבות חוזרות וטורדניות שהאדם אינו מצליח להשתחרר מהן בנוסף למחשבות ישנן התנהגויות כפייתיות ודחפים לבצע פעולות שאי ביצוען לא נותן להם מנוח. הפעולות הן במטרה להקל על המחשבות והחרדה.
לקריאה מורחבת בנושא: הפרעה אובססיבית קומפולסיבית - OCD
טיפול תרופתי: הטיפול התרופתי הוא בכדורים נוגדי חרדה שמעלימים את הסימפטומים הגופניים ועוזרים להירגע. תרופות פסיכיאטריות אלו מאזנות את הניורוטרנסמיטורים סרוטונין ונוראפיננפרין. התרופות עוזרות להקל על הסימפטומים הגופניים אך לא על החרדה, לכן חשוב לשלב עם טיפול פסיכולוגי.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי: מפגיש את המטופל ישירות עם מקור הפחד לאחר שינוי המשמעות המאיימת שהאדם נתן למקור הפחד.
קיראו גם על: טיפול נפשי
טיפול פסיכו-דינאמי: לפי גישה זו המקור לחרדה הוא קונפליקט לא מודע שמפעיל לחץ פסיכולוגי ומעורר חרדה. בטיפול מעלים למודעות החולה את הקונפליקט כדי שיוכל לחשוב עליו באופן רציונאלי, להבין אותו ולשלוט בו. טיפול זה אורך זמן ודורש קשר טוב בין המטפל והמטופל.
לקריאה נוספת באתר: חרדת בחינות או פחד מבחינות