ליתיום (Lithium) הוא מלח הדומה לנתרן, אשלגן ומגנזיום. התרופה שייכת לקבוצת תרופות מייצבות מצבי רוח משתנים העלולים להיגרם כתוצאה מהתפתחות מחלת הדיכאון. בארץ היא משווקת כליתיום קרבונט בכדורים של 300 מ"ג.
לתרופה יכולת טיפולית המתבטאת במניעה ושיפור מצבים דיכאוניים אצל חולים הסובלים מהפרעות דו קוטביות. במקרה של התקפי מאניה דיפרסיה, זו התרופה המועדפת.
לליתיום יתרונות רבים. היא עדיפה על תרופות נוירולפטיות מאחר וקל יותר לווסת את המינון שלה על-ידי בדיקת רמתה בדם.
כמו כן היא איננה גורמת נמנום וישנוניות. עם זאת יש לזכור שהחולה מגיב אליה באיטיות, כלומר רק אחרי שבעה עד עשרה ימי טיפול וזהו חיסרון ממשי כשמדובר במאניה חריפה.
תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז
לאור עובדה זו ומתוך כוונה רפואית לקבל תוצאות אפקטיביות, רופאים מעדיפים לשלב את מתן הליתיום עם תרופות נוירולפטיות עד להשגת השיפור הנדרש. במידה ונרשם שיפור במצבו של החולה, הטיפול ממשיך ללא תוספות ושילובים אחרים.
המינון מותאם אישית לכל חולה. בכדי לאזן אותו יש למדוד את רמת הליתיום בדם. הרמה התרפויטית נעה בין 0.6 ל 1.2 mEq\L ויש להימנע מהעלאה נוספת ברמה התרפויטית עקב סיכון ממשי להרעלה.
כדי לקבוע מינון אישי לכל חולה, מומלץ להתחיל עם מינון של 600 מ"ג. כעבור 24 שעות תיבדק רמת הליתיום בדם והמינון יקבע על סמך מצבו הקליני של החולה והתפתחות תופעות לוואי. המינון הממוצע נע בין 600 ל 1,800 מ"ג ליום המחולק ל 3 פעמים.
בכל מקרה, המינון האישי לחולה יקבע על פי חומרת מצבו הרפואי, משקל גופו, גילו, תפקוד כלייתי, היסטוריה של התקפים חוזרים ורמת הליתיום בדם.
רעד קל בידיים, טעם מתכתי בפה, ריבוי הפרשת שתן, צימאון, שלשולים וחולשת שרירים. תופעות לוואי אלה מחמירות בעת הרעלת ליתיום ויתכנו תופעות לוואי נוספות כגון: הקאות, זמזום באוזניים, נוקשות שרירים, תנועות לא סדירות עקב חוסר יכולת לשלוט בשרירים.
מילון תרופות באתר קולות - כל המידע כל כל התרופות הפסיכיאטריות!
ליחצו ומיצאו מידע נוסף על תרופות פסיכיאטריות באתר קולות:
עוד תרופות באות כ עוד תרופות באות ל עוד תרופות באות מ