נוזינן (Nozinan) ובשמה הגנרי, לבומפרומזין היא תרופה נוגדת פסיכוזה השייכת לקבוצת התרופות הנויורולפטיות. התרופה ניתנת כחלק מטיפול כולל בפסיכוזה ומטרתה להקל ולהפחית עוצמתם של סימנים פסיכוטיים כמו: הזיות, תוקפנות, מחשבות מבולבלות והתנהגות חריגה. תרופות דומות: כלורופרומזין, כלוזפין, הלופרידול.
חולים הסובלים מסכיזופרניה מטופלים בנוזינן כאשר מצבם הרפואי מחמיר. נטילת התרופה בין התקפי הסכיזופרניה, גורמת לירידה בתדירות הופעתם וחומרתם. חולים הסובלים ממאניה-דפרסיה או מדיכאון בעל סימפטומים פסיכוטיים יטופלו גם הם בתרופה.
לסובלים מנדודי שינה נהוג לתת נוזינן אך במינונים נמוכים. במדינות אירופה, התרופה אושרה גם לטיפול בשיכוך כאבים כרוניים. בחולים אונקולוגיים נעזרים בתרופה זו כדי לטפל בבחילות והקאות.
מינון ואופן השימוש ב-Nozinan
נוזינן מיוצרת ומשווקת בטבליות של 25 מ"ג ו 100 מ"ג, ובאמפולות להזרקה לתוך השריר במינון של 25 מ"ג לכל 1 מ"ל. המינון נקבע באופן אישי לכל חולה.
המינון היומי המקובל בבליעה נע בין 125 מ"ג ל 300 מ"ג , או בין 62.5 מ"ג ל 150 מ"ג בהזרקה לתוך השריר. מקובל להתחיל במינון נמוך ולהגדילו בהדרגה עד להשגת תגובה טיפולית רצויה.
אין לתת את התרופה לחולים הסובלים מגלאוקומה מסוג זווית צרה, מהפרעות במתן שתן, מבעיות בבלוטת הערמונית, מבעיות קרדיאליות, מהפרעות שנובעות מפירכוסים, מהפרעות בתפקוד מוח העצם או מחלות כבד, כמו כן אסור לתת את התרופה למטופלים עם מחלות כרוניות או אקוטיות בדרכי הנשימה.
נוזינן עשויה להגביר את השפעתן של תרופות אחרות או להתערב בפעילותן. יש לשים לב בעיקר לשימוש בו זמנית במשככי כאבים, תרופות נגד אלרגיה, בחילה, קרישת דם, יתר לחץ דם, תרופות אנטי- אפילפטיות ועוד. לפני התחלת הטיפול חשוב לדווח לרופא על כל התרופות האחרות שנוטלים.
אסור לשתות אלכוהול בזמן לקיחת נוזינן. מתן טיפול בתרופה במהלך היריון דורש קבלת ייעוץ גנטי ממרכזים רפואיים המתמחים בכך. התרופה מופרשת לחלב האם ולכן לא מומלץ לקחת אותה בזמן הנקה.
לנוזינן תופעות לוואי רבות לכן חשוב לבצע בדיקות מקיפות לפני התחלת הטיפול בתרופה.
תופעת לוואי נפוצה היא אקתיזיה המתבטאת באי-שקט מוטורי המלווה בתחושת אי-שקט פנימי, חרדה, העברת משקל מרגל אחת לשניה וחוסר יכולת לעמוד במקום. תופעה זו עלולה להופיע שבועות או חודשים לאחר תחילת הטיפול, במקרים נדירים אחרי שבוע.
הפרעת תנועה בשם טרדיב דיסקינזיה שגורמת לתנועות לא רצוניות של הפנים, הצוואר, הכתפיים והגפיים היא תופעת לוואי נוספת שעלולה להופיע שנים לאחר תחילת הטיפול בנוזינן כשמנת ההזרקה מופסקת או מופחתת.
תופעות לוואי נוספות הן: ישנוניות, יובש בפה, ירידת לחץ דם, עלייה בדופק, רגישות לאור, שינויים במשקל הגוף.
מילון תרופות באתר קולות - כל המידע כל כל התרופות הפסיכיאטריות!
ליחצו ומיצאו מידע נוסף על תרופות פסיכיאטריות באתר קולות:
עוד תרופות באות מ עוד תרופות באות נ עוד תרופות באות ס