סכיזופרניה, או בעברית שסעת, מוגדרת כהפרעה נפשית כרונית הפוגעת בהבחנה בין מציאות לדמיון, בחשיבה בצורה בהירה, התמודדות עם רגשות, קבלת החלטות ותפקוד חברתי תקין.
ישנו בלבול בין סכיזופרניה לבין פיצול אישיות למרות שאלו אינן מחלות זהות, הבלבול נובע מתרגום המילה סכיזופרניה: סכיזו- פיצול, פרניה - נפש, פיצול הנפש.
הגורמים העיקריים למחלה הם שילוב של תורשה עם גורמים סביבתיים כמו מצבי דחק, מגורים באזור גיאוגרפיים קרים או באזורים בעלי צפיפות אוכלוסין גבוהה, רקע סוציו-אקונומי נמוך ועוד.
ישנם תסמינים שכיחים למחלה כמו תגובות אמוציונאליות שלא מתאימות לאירוע (שמחה במקום עצב), קהות רגשות, את שאר תסמיני הסכיזופרניה ניתן לחלק לכמה קבוצות:
• תסמינים שלילים: מתבטאים בחוסר מוטיבציה, התנתקות חברתית וקשיי תקשורת, קהות רגשית, הזנחה של הגוף מבחינת היגיינה, תזונה ואסטטיקה. ישנם חולים שלא יוצאים מהמיטה ולא מתפקדים בכוחות עצמם.
• תסמינים חיוביים: מחשבות שווא (אמונה בדברים שאינם מציאותיים כמו מסרים משדרן הטלוויזיה, אנשים שעוקבים אחריך וכד'), הזיות ראייה, הזיות שמיעה (שמיעת קולות, שיחות שאינן מתקיימות, לעיתים רחוקות יותר שמיעת פקודות), הזיות טעימה והרחה.
אין הכוונה בתסמינים שהינם חיוביים לאדם, אלא שהתסמין מזוהה על ידי הופעה של משהו חדש, בניגוד לסתמינים שליליים שעיקרם היעלמות והשטחה של משהו שהיה קיים.
• תסמינים לא מאורגנים: דיבור לא ענייני, לא מאורגן ומבולבל, לעיתים תנוחת גוף קשיחה ומוזרה, טיקים, אי-שקט פסיכו מוטורי.
המחלה יכולה להתחיל בפתאומיות, באיטיות או בגיל מתקדם. המקרים בהם מופיעה המחלה בפתאומיות הם בדרך כלל אחרי מקרה של הלם או לחץ גדול כמו מחלה קשה, לידה ועוד.
המחלה מופיעה לפתע ואדם נורמאלי משתנה, המחשבות שלו משתנות ואינן סדירות והוא שומע קולות (או סובל מדלוזיות אחרות). ברוב המקרים בעזרת טיפול ההחלמה מהירה והאדם חוזר לשגרת חיים רגילה.
סכיזופרניה שמופיעה באיטיות מתחילה ברוב המקרים בגיל העשרה, בתקופה זו לא תמיד ניתן לדעת האם מדובר במרד נעורים או בסימנים של סכיזופרניה.
קראו בהרחבה על: פסיכיאטר ילדים ונוער
אם "מרד הנעורים" נמשך הרבה זמן ובנוסף לו הנער משנה את מצב רוחו לעיתים קרובות, מתנהג באופן חריג ומאבד את חבריו בודקים האם יש תסמינים נוספים הקשורים למחלה כמו הזיות, דיכאון וחשיבה מעוותת.
במקרים של סכיזופרניה המופיעה באיטיות ישנו קושי לטפל במחלה ולרוב היא תהיה גם בעלת תסמינים שלילים.
סכיזופרניה בגיל מתקדם מופיעה בגילאי 60-80. סימני המחלה בגיל זה הם אמונות מוזרות ושמיעת קולות. ניתן לטפל במחלה בהצלחה והחולים יכולים לתפקד ולחיות חיים רגילים עד כמה שאפשר - כלומר על ידי צמצום הפאזות הפסיכוטיות.
לקריאה נוספת: טיפול פסיכוגריאטרי לבני גיל הזהב
התרופות האנטיפסיכוטיות עדיין לא מרפאות את המחלה אך הן מקלות על תסמיניה.
במקרים רבים, שילוב של טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי עוזר לחולה להתמודד עם המחלה. לתרופות האנטיפסיכוטיות יש תופעות לוואי לא רצויות כמו טיקים ותופעות לא רצוניות עד למצב בו הרופא נותן לחולה תרופות פסיכיאטריות נוספות שימנעו את תופעות לוואי אלו.
כרבע מהחולים מחלימים לגמרי אחרי הופעת המחלה, ל- 75% האחרים יש תקופות בהן חוזרת המחלה בכל פעם ברמה שונה.
ניתן למנוע זאת על ידי התרופות המתאימות, טיפול ותמיכה של פסיכיאטר ושל המשפחה. בדרך כלל, ניתן לחיות עם המחלה חיים מלאים ורגילים כמעט לגמרי, תוך כדי מודעות למחלה.
חבר או בן משפחה סובל מסכיזופרניה? קיראו על זכויות ותמיכה!
קולות - האתר השלם בנושאי בריאות הנפש מזמין אתכם לקרוא על: הפרעות אישיות