ישנם מקרים בהם התערבות של פסיכולוג קליני בטיפול בילד הוא איננו צעד מספק - באם לפסיכולוג אין את ההכשרה המלאה להתמודד עם הפרעות מנטליות ספציפיות או באם ההפרעות הינן חמורות באופן המצדיק התערבות תרופתית או הערכה פסיכיאטרית.
פסיכיאטר הוא רופא שהוכשר בתורת הפסיכיאטריה, כשכיום התרחבה המודעות לתחומים משיקים נוספים שאותם עליו ללמוד וכך הפסיכיאטר המודרני בקיא בהיבטים פסיכולוגיים ומכיר את פניה של הרפואה המשלימה ואת נחיצותה.
הוא יכול לזהות ולהבחין בין תופעות נפשיות המצריכות ייעוץ תיאורטי וטיפול יישומי בשיטות קוגניטיביות, דינמיות, פסיכואנליטיות וכולי, לבין תופעות המצריכות התערבות רפואית בשל חומרתן.
פסיכיאטר הוא גם זה המוסמך לזהות ולאבחן הפרעות קשב וריכוז ADD/ADHD. טיפול תרופתי, יש לציין, אינו בגדר אופציה טריוויאלית - הפסיכיאטר איננו מגיש תרופות על מגש של כסף. התערבות בתרופות ניתנת רק כאשר המקרה הספציפי דורש זאת וחמור מספיק להתערבות כימית.
פסיכיאטר ילדים הוא זה שהתמחותו נוגעת לטיפול בילדים בגיל הרך או בגיל הנוער. ישנם פסיכיאטרים שהכשרתם כוללת טיפול בגילאי 12 או 18 ומטה וישנם אלה שמטפלים בילדים בגילאי 12 או 18 ואילך.
קיראו בהרחבה על: גיל ההתבגרות בראי הפסיכולוגיה
הטיפול הפסיכיאטרי בילדים הזקוקים לו איננו בא במקומם של טיפולים אחרים בהכרח כי אם יכול לבוא בסנכרון איתם.
הפסיכיאטר על פי התרשמותו מן הילד יכול להמליץ על פניה אל פסיכולוג ילדים, וכן להמליץ על טיפולים משלימים מידי יועצים מתחום תרפיה בעיסוק, בהבעה, במוסיקה ובאמנות, וגם את סיועם של עובדים סוציאליים ופסיכולוגים בהתאם למקרה.
כאשר כן מתבצעת ההחלטה לתת לילד טיפול תרופתי מתקיים מעקב תקופתי על מנת לוודא את יעילות התרופה ומידת התגובה אצל הילד, ובהתאם לכך מוחלט אם לשנות או להמשיך את המינון או האם להפסיק את הטיפול או להחליפו בטיפול אחר.
במקרה הצורך פסיכיאטרים משתפים את בתי הספר וגורמי רווחה במסקנות פגישותיהם עם הילד ומשפחתו.
למידע נוסף >> זכויות ותמיכה
פסיכיאטר ילדים מטפל בקשת הפרעות רחבה. ילדים שמומלץ לקחתם לחוות דעת פסיכיאטרית לשם אבחון, הם ילדים המראים סימני חרדה חריגים, תסמיני דיכאון יוצא דופן, סכיזופרניה, שינויים תכופים במצב הרוח וקושי לשלוט ולווסת רגשות, תסמינים חריפים של הפרעת קשב וריכוז, מחשבות שווא והזיות, מאניה דפרסיה (דיכאון בי פולארי),ילדים שהיו קורבן להתעללות מינית, פיזית ורגשית, אונס ותאונות קשות.
בכל מקרה נורה אדומה מדליקים ילדים שמראים סימנים חוזרים ונשנים לניתוק מהסביבה וחוסר יכולת לתקשר בצורה נורמטיבית או עקבית וכאשר נראה
כתוצאה מכך שסדר יומם נפגע בצורה משמעותית ותפקודם נפגם.
תסמונת נפשית בקרב ילדים שלא נותנים עליה מספיק את הדעת בארץ היא התסמונת הפוסט טראומטית ששכיחותה עולה בשל תנאי החיים הלוחצים של המחייה בישראל.
תסמונת זו, ששיעורה יכול להגיע בבית ספר נתון גם לעשרה אחוזים, כוללת את הנטייה להזכר באופן לא רצוני באירועים טראומטיים וקשים והמנעות מאירועים או מבני אדם המתקשרים לאותה חוויה ועשויים לעורר תגובות רגשיות קשות.
תסמונת פוסט טראומטית נמצאה קיימת גם בקרב ילדים בני הגיל הרך (עד גיל שש), ומתבטאת לדוגמא בהפרעות שינה, בסף גירוי נמוך ובקושי בקרבה למבוגרים.
חשוב לציין כי ברחבי ישראל ניתנים שירותים פסיכיאטריים, הנקראים שירותי בריאות הנפש, במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי והם באחריות המדינה. שירותים אלה כוללים באופן נבדל ומובחן שירותים עבור ילדים ובני נוער ביניהם שירותים קהילתיים ואשפוז פסיכיאטרי.
קיראו גם על: ביקורי בית של פסיכיאטר
השירותים שאינם כוללים אשפוז הם השירותים האמבולטוריים הניתנים במרכזים הכוללים מרפאות ילדים ונוער ובין השירותים הניתנים במרפאות נכללים הערכה ואבחון ופסיכותרפיה פרטנית ומשפחתית על ידי פסיכיאטרים לילדים ולנוער, פסיכולוגים קליניים וצוות רחב נוסף.
בין המרפאות קיימות מרכזים ייחודיים לטיפול לילדים בגיל הרך וכן קיימות מחלקות לטיפול יום. השירות במרפאות של משרד הבריאות ניתן לכל פונה ללא תשלום ואיננו מחייב הפנייה.
לחץ לקריאה באתר בנושא: הדרכת הורים