פרוזק (Prozac) היא אחת מהתרופות הותיקות והמוכרות ביותר לטיפול בדיכאון וחרדה. שמה הגנרי של פרוזק הוא פלואוקסטין (Fluoxetine) והיא מוכרת גם בשמות פריזמה (Prizma), פלוטין (Flutine), סרפם (Sarafem) ופונטקס (Fontax).
מנגנון הפעולה של פרוזק מפחית סימפטומים דיכאוניים וחרדתיים על ידי חסימה סלקטיבית של ספיגה חוזרת של מוליכים עצביים בתאי המוח. רמות נמוכות של מוליכים עצביים כמו סרטונין ודופאמין קשורות במצבי דיכאון וחרדה ופרוזק למעשה דואגת לשמור את רמתם במוח גבוהה.
פרוזק נחשבת לדור מוקדם יותר של תרופות נוגדות דיכאון המבוססות על עקרון זה, וכיום מקובל יותר להשתמש בתרופות חדשות כמו אסצטיופרם (נמכרת בתור "ציפרלקס") שמבוססות על מנגנון פעולה דומה לזה של פרוזק.
עם זאת, פרוזק עדיין נמצאת בשימוש במקרים מסוימים לטיפול בדיכאון, הפרעה טורדנית-כפייתית, הפרעות חרדה ופאניקה והפרעות אכילה. לתרופה גם מספר שימושים לא פסיכיאטריים כמו טיפול בזאבת, תסמונת המעי הרגיז וטרשת נפוצה.
פרוזק מגיעה בצורה של טבליות לבליעה דרך הפה. הכדורים משווקים במינון של 20 מ"ג והמינון היומי המקובל למשתמש מבוגר הוא 20 עד 60 מ"ג.
את המינון ניתן לקחת במנה אחת או בשני מנות, בבוקר ובערב. השפעתה של פרוזק אינה מיידית ולעיתים יכולים לחלוף מספר שבועות עד שמרגישים בהטבה של ממש בתסמינים הדיכאוניים או חרדתיים.
פרוזק יכולה לגרום למספר תופעות לוואי שונות ובהן הפרעות במערכת העיכול הכוללות בחילות, הקאות, שלשול ועצירות (הפרעות אלו בדרך כלל חולפות בתוך כמה ימים), הפרעות בתפקוד המיני, הפרעות בשינה (נדודי שינה או ישנוניות יתר ועייפות), כאבי ראש, העדר תאבון וירידה במשקל, תחושת יובש בפה והזעה מרובה.
קיראו על: עייפות כרונית או מחלת היאפים
תופעות לוואי נדירות יותר של פרוזק כוללות פריחות וגירויים בעור, תסמינים דמויי שפעת וכן שינויים בהתנהגות והאישיות כמו עצבנות או אגרסיביות.
ליחצו ומיצאו מידע נוסף על תרופות פסיכיאטריות באתר קולות:
עוד תרופות באות ע עוד תרופות באות פ עוד תרופת באות צ