קונצרטה הוא שמה של תרופה המשמשת לטיפול בהיפראקטיביות או בהפרעות קשב וריכוז (ADHD, Attention deficit), המאופיינות בפעילות יתר ושכיחות בעיקר בקרב ילדים. הקונצרטה מכילה חומר פעיל הקרוי "מתילפנידאט", המצוי גם בתרופה הידועה יותר "ריטלין".
לחומר זה לרוב ישנה השפעה מעוררת אך במצבים של היפראקטיביות פעולתו על מערכת העצבים המרכזית גורמת לרגיעה. בניגוד לריטלין, ששחרור החומר הפעיל בו הוא מהיר יחסית ועומד בממוצע על כארבע שעות, שחרור החומר הפעיל בקונצרטה הוא מושהה, וכתוצאה מכך השפעתה ארוכה יותר ונמשכת לאורך 12 שעות.
התרופה נמכרת כטבלייה בארבעה מינונים שונים של חומר פעיל: 18, 27, 36 ו - 54 מיליגרם. כל אחת מהטבליות מכילה גם Sodium Chloride, שהוא חומר בלתי פעיל. כמו תרופות אחרות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז או בהיפראקטיביות, לקונצרטה ישנם יתרונות וגם חסרונות.
במסגרת מחקרים שונים שנעשו בנושא הפרעת קשב וריכוז נמצא, כי הפרעות אלה נגרמות כתוצאה מחוסר איזון בפעילותם של מוליכים עצביים (נוירו-טרסמיטרים), כדוגמת: נוראדרלין ודופמין (dopamine) באונה המצחית במוח. אונה זו אחראית בין השאר על יכולת הריכוז שלנו ועל היכולת לבצע פעילויות מכוונות מטרה.
הקונצרטה מכילה כאמור מתילפנידאט, הגורם מחד לשחרור דופאמין ומונע מנגד את ספיגתו המהירה מהסינפסה (synapse) לקצה העצב.
כתוצאה מכך חל שיפור משמעותי במצבם של הסובלים מהפרעת קשב וריכוז ונשמר האיזון בפעילות האונה המצחית.
לחצ/י לקריאה על תרופות טבעיות ותרופות נגד חרדה
נטילת הקונצרטה נמצאה כמועילה לכ-75 אחוזים מהסובלים מהיפראקטיביות או מהפרעות קשב וריכוז. בתקופת נטילת התרופה חל לרוב שיפור משמעותי בהרגשתם של המטופלים, מושגת שליטה עצמית גדולה יותר, רמת הריכוז עולה ואיכות החיים משתפרת מאוד.
במהלך הטיפול בקונצרטה צריך להיות תחת מעקב של איש מקצוע כפסיכיאטר או פסיכיאטר ילדים.
השפעת הריטלין, המכיל גם הוא מתילפנידאט, היא כאמור קצרה ביותר ונמשכת בממוצע כארבע שעות. לעומתה, השפעתה של הקונצרטה היא ארוכה יותר באופן משמעותי. כתוצאה מכך, השימוש בה יעיל ביותר, בעיקר בקרב נערים ונערות הלומדים בבית הספר שעות ארוכות או מבוגרים המבלים במסגרת יום עבודה ארוך.
מתעניינים בנושא? קיראו על תרופת סטרטרה Strattera לטיפול בהפרעות קשב וריכוז
משתמשי הקונצרטה יכולים להסתפק בנטילת טבלייה אחת ליום במקום שלוש טבליות ריטלין. בנוסף לכך, הקונצרטה חוסכת את התמודדות עם חלק מתופעות הלוואי האופייניות לריטלין, כדוגמת: טיקים ופגיעה בתיאבון.
הקונצרטה נחשבת לתרופה יעילה ביותר, המסייעת לסובלים מהפרעות קשב וריכוז להתרכז בלימודים ולהגיע להישגים, להשתלב בעבודה וליצור קשרים חברתיים טובים וארוכי טווח. יחד עם זאת, כמו לסוגי תרופות אחרות, כך גם לקונצרטה ישנן תופעות לוואי.
התקופה הראשונה של נטילת התרופה מלווה לרוב בתופעות לוואי חולפות, כדוגמת: אובדן תיאבון, כאבי ראש, מצב רוח ירוד, יובש בפה, לחץ דם גבוה, טיקים, אי שקט נפשי ויתכנו גם מצבים של חרדות. הקונצרטה, כמו הריטלין, גורמת לקשיים בהירדמות גם בטיפול ממושך, ולכן נהוג לקחתה רק בשעות הבוקר.
לקריאה נוספת: כדורי הרגעה וכדורי שינה
במקרה של תופעות לוואי אחרות הנמשכות לאורך זמן ופוגעות בשגרת היומיום, יש לשקול מציאת פתרונות אחרים.
קולות האתר השלם לבריאות הנפש - אנחנו מזמינים אתכם ללמוד עוד על לקויות למידה והדרכות להורים