תרופות נגד חרדה
תאריך: 27/10/2010 12:42 מחבר: קולות לבריאות הנפש
חרדה היא מצב של מצוקה נפשית חזקה הגורמת לשינויים פיזיולוגיים. במקרי סכנה שונים משפיע מנגנון הישרדות שלנו על מצבנו הנפשי והגופני, וגם על התנהגותנו, במטרה לאפשר לנו לברוח או להתגונן.
מסיבה זו, כל אחד ואחת מאיתנו חוו במהלך חייהם רגעי חרדה. עם זאת, חרדה, הנשארת לאחר שהסכנה חלפה או חוזרת ומופיעה גם ללא סיבה הגיונית, היא בעיה הפוגעת בתפקוד היומיומי ומצריכה לרוב התערבות טיפולית כלשהי.
בין המצבים השונים הנחשבים להפרעת חרדה, ניתן למנות: חרדה כללית, התקפי פאניקה (הקרויים גם "התקפי בעת"), התנהגות כפייתית, פוביות, מחשבות טורדניות, הפרעת חרדה בעקבות טראומה והיפוכונדריה.
חרדה - סימפטומים וגורמים
הסימפטומים האופייניים לחרדה הם: פחד לא ממוקד, הזעה מוגברת, כאב ראש, דופק מואץ, תחושת עילפון, מחנק, כאבי בטן, כאב בחזה ושלשול. להפרעות חרדה ישנן סיבות רבות, כאשר היום נהוג לחשוב, כי הנטייה לחרדה היא גם תורשתית, ומקורה בשיבוש בתפקוד המולכים העצבים במוח, כדוגמת הסרוטונין.
קיראו בהרחבה על: חרדה חברתית
תפקידם העיקרי של מוליכים אלה הוא לפקח על תפקודים שונים בגוף, כדוגמת תחושת רעב או מצבים מנטאלי, וכאשר הם אינם מאוזנים עלולות להתפתח בעיות נפשיות שונות, כדוגמת דיכאון או חרדה.
תרופות נגד חרדה
מטרתן של מרבית התרופות נגד חרדה היא להפיג את תחושת החרדה באמצעות השבת האיזון לפעילותם של המולכים העצביים במוח. התרופות השונות נגד חרדה מסייעות במניעת התסמינים ובחזרה לתפקוד יומיומי תקין.
-
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים - תרופות אלה משמשות להרגעה מיידית במצבים של חרדה חדה והתקפי פאניקה. תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים מדכאות פעילות יתר באזורים מסוימים של המוח, הגורמים לחרדה.
מומלץ לקרוא גם על: הפרעה אובססיבית קומפולסיבית - OCD
הן מגבירות את הפרשת החומר הכימי הקרוי "חומצה גאמא אמינו בוטירית", הנקשר לתאי מוח ועוצר את המעבר של האותות החשמליים מעוררי החרדה. עם זאת, נטילה ממושכת שלהן עלולה לגרום לתלות ואף להתפתחות סבילות של הגוף כלפיהן. מסיבה זו, תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים ניתנות לרוב לתקופות קצרות שאינן עולות על שבועיים.
-
תרופות נוגדות דיכאון ממשפחת חוסמי בטא - תרופות אלה משמשות בעיקר כדי למנוע מראש את התסמינים הגופניים השונים המתלווים לחרדה ובייחוד כאשר החרדה מתעוררת כתוצאה מגירוי מסוים, כדוגמת: ראיון קבלה לעבודה, "חרדת קהל" או "חרדת בחינות".
-
תרופות נוגדות חרדה החוסמות ספיגה של המעביר העצבי סרוטונין – תרופות אלה משמשות לטיפול בחולים הסובלים מהפרעת חרדה מתמשכת. התרופות מאזנות את ספיגת הסרוטונין במוח, מונעות את התסמינים הגופניים של החרדה ואינן גורמות לסבילות או לתלות גם בעקבות נטילה מתמשכת.
תרופות אלה נחשבות ליעילות ביותר, ואנשים רבים, שהתקפי חרדה חוזרים ונשנים גרמו להם לקשיים בחיי היומיום, חוזרים לתפקוד מלא בעקבות נטילתן.
קיראו בהרחבה על: פוסט טראומה
-
תרופות נוגדות חרדה לילדים – ישנן היום תרופות חדשות נגד חרדה שאושרו לשימוש גם בקרב ילדים. עם זאת, חלקן של התרופות המשמשות לטיפול במבוגרים, משמשות גם לטיפול בצעירים במינונים נמוכים יותר. למרות שנוהג זה הוא שכיח, לעיתים הוא כרוך בסיכון אפשרי. שכן, ילדים אינם מבוגרים קטנים והם סופגים את התרופות נגד חרדה באופן שונה.
מרשם לתרופות נגד חרדה ניתן לקבל מרופא המשפחה או מפסיכיאטר.
לקריאה נוספת: הפרעות אישיות - Personality Disorders
הפרעות חרדה מהן?
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר