x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

שיטת 12 הצעדים

תאריך: 22/03/2015 16:34   מחבר: מערכת האתר

שיטת 12 הצעדים (The twelve steps program)היא שיטה שפותחה על מנת להיגמל מהתמכרויות או כל התנהגות אובססיבית אחרת. השיטה אומצה לראשונה על ידי ארגון "אלכוהולוסיטים אנונימיים" אולם היא אומצה כמעין שיטה גנרית לגמילה על ידי ארגונים שונים המטפלים בבעיות שונות, החל מהפרעות אכילה וכלה בהתמכרות למין והימורים.

השיטה יוצאת מנקודת הנחה כי ההכרה בקיומה של ההתמכרות היא נקודת המוצא ההתחלתית בדרך אל ההחלמה. כמו כן, עוד מאפיין חשוב שלה הוא כי הטיפול נעשה במסגרת קבוצתית, ותוך מינוי של חונך, מטופל שנגמל, לכל מצטרף חדש. זאת מתוך אמונה כי רשת התמיכה היא החשובה ביותר לאדם אשר נמצא בעיצומו של תהליך גמילה קשה.

מתי כדאי לפנות לתכנית זו?

כאמור, קבוצות גמילה אשר עובדות על פי שיטת 12 הצעדים קיימות כמעט לכל סוג של התמכרות, אפילו למעשנים ולמכורים לשופינג. השיטה מתאימה, קודם כל, למי שמחליט להביט על ההרגל הרע שלו במונחים של התמכרות-דבר שאיננו מובן מאליו, שכן אנשים רבים, שלא סובלים מהתמכרות "קלאסית" (כמו התמכרות לסמים או אלכוהול), חיים במצב של הכחשה ביחס להתמכרות שלהם.

מעבר לכך, השיטה מתאימה לאדם שחש צורך בתמיכה קבוצתית. משפט ידוע בנוגע להתמכרות טוען כי בכל תהליך גמילה יש אלמנט של הקרבה, שכן האדם מוותר על דבר מה שהיה לו חשוב. נגמלים רבים חשים אובדן, או ריק, במהלך תהליך הגמילה, וקבוצת התמיכה יכולה למלא ריק זה, ולהעניק לנגמל תמיכה רגשית.

כמו כן, גמילה קבוצתית יכולה לספק רשת הגנה לנגמל שחש שהוא עומד לשוב לסורו. נגמלים רבים הולכים לפגישות רק בעיתות של משבר, על מנת לחלוק עם יתר החברים את תחושותיהם, במקום לחזור אל ההרגל ממנו נגמלו.

בכך, מסייעת הקבוצה להצלחתו של תהליך הגמילה. זוהי עובדה חשובה, שכן מחקרים שנערכו מעלים כי ככל שטווח הזמן מן גמילה גודל, גוברים סיכוייו של הנגמל לשוב אל ההתמכרות. כיוון שכך, קבוצת תמיכה אליה ניתן לשוב בכל עת היא אמצעי עזר חשוב לנגמל.

קיראו בהרחבה: טיפול פסיכולוגי קבוצתי בקבוצת תמיכה

מה הם 12 הצעדים?

הצעד הראשון: הודינו שאנו חסרי אונים מול ההתמכרות, ושאבדה שליטתנו על חיינו.

הצעד השני: הגענו לאמונה שכוח גדול מאיתנו יכול להחזיר את שפיות לחיינו.

צעד שלישי: החלטנו למסור את רצוננו ואת חיינו להשגחת אלוהים, כפי שאנו מבינים.

צעד רביעי: ערכנו חשבון נפש נוקב וחסר פחד.

צעד חמישי:
התוודינו בפני אלוהים, עצמנו ואדם נוסף על טבעם המדויק של פגמינו.

צעד שישי: היינו מוכנים לחלוטין שאלוהים ישחרר אותנו מפגמים אלה באופיינו.

צעד שביעי: ביקשנוהו בענווה שישחרר אותנו מחסרונותינו - מעיד על ערך הצניעות.

צעד שמיני: ערכנו רשימה של כל האנשים בהם פגענו, והיינו מוכנים לכפר על מעשינו בפניהם.

צעד תשיעי: כיפרנו על מעשינו במישרין בפני כל מי שניתן, פרט למקרים שמעשה זה יפגע בהם או באחרים.

צעד עשירי: המשכנו בחשבון הנפש, וכאשר שגינו הודינו בכך מיד.

צעד אחד עשרה: חיפשנו בדרך של תפילה והרהורים לשפר את מגענו ההכרתי עם אלקים כפי שאנו מבינים אותו, כשאנו מתפללים רק לדעת את רצונו מאיתנו, ומבקשים ממנו את הכוח לבצע זאת.

צעד שניים עשר: כשעברה עלינו התעוררות רוחנית כתוצאה מצעדים אלה, ניסנו להעביר בשורה זו לאחרים, ולנהוג על פי עקרונות אלה בכל תחומי חיינו.

כאמור, הצעד הראשון הוא ההכרה בהתמכרות. על הנגמל להודות בעובדה שהוא איבד שליטה על חייו כתוצאה מן ההתמכרות. לאחר מכן, מתחייב הנגמל לערוך חשבון נפש, ולהכיר בעובדה כי ישנו כוח גדול יותר המסייע לו בלקיחת החלטותיו.

על פי הנוסח הקלאסי של אלכוהוליסטים אנונימיים, לצעדים אלו יש קונוטציה דתית, אולם השיטה איננה חד משמעית כלפי דת והאלוהות, ונגמלים חילונים רבים מתייחסים לסעיפים אלו באופן סימבולי.

לאחר מכן, נדרש הנגמל לערוך רשימה של כל האנשים בהם פגע בזמן שסבל מן ההתמכרות, ולהתנצל בפניהם מפורשות. זהו תהליך הכפרה, בו  האדם מתעמת עם עברו על מנת להניח אותו מאחוריו.

כמו כן הוא מתחייב להכיר בטעויותיו ולהודות בהן. לאחר שלבים אלו, התהליך נע סביב התעוררות רוחנית, אשר בה מתחייב האדם לחיות תוך מודעות, ללמוד מן הטעויות שעשה ולפתוח דף חדש.

לקריאה נוספת: טיפולים פסיכולוגים להפרעות נפשיות

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור