x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

נשירת שיער ובריאות הנפש

תאריך: 30/06/2014 11:03   מחבר: קולות לבריאות הנפש

חז"ל אמרו "נפש בריאה בגוף בריא", ואכן יחסי הגומלין בין הנפש לגוף הוא נושא שדנו בו רבות משחר ההיסטוריה. בעוד שיש כאלה הטוענים כי ישנה הפרדה מוחלטת בין השניים, אחרים טוענים כי גופנו משמש גם כראי לנפש שלנו, וכי הנפש מושפעת ממצב גופנו. קשר זה הופך ברור אף יותר כשמדובר בנשירת שיער.

נשירת שיער משפיעה נפשית גם על נשים וגם על גברים. גברים מרגישים כי הם מתבגרים, מאבדים מחיותם ומאונם, ממש כמו שמשון הגיבור כשאיבד את שיערו.

נשים משקיעות חלק נכבד מהרגלי הטיפוח שלהן בשיער, ולכן כשמתחילה נשירה היא עלולה לגרום לקושי ולמצוקה רבים.

קשיים אלה עלולים להשפיע על נשים וגברים ברמה הרגשית, ולגרום להם להסס בתחומים חשובים, כגון הקריירה, זוגיות ואהבה. מכיוון שנשירת השיער גורמת ללחץ, ולחץ גורם בתורו לנשירת שיער, זהו מצב מתמשך של מעגל אכזרי שקשה לצאת ממנו.

מה גורם לנשירת שיער: הקשר הפסיכולוגי ובכלל

ישנם חוסרים תזונתיים העשויים לגרום לנשירת שיער, כמו גם גורמים גנטיים. אך כשאנו מדברים על בריאותנו הנפשית, נשירת שיער עשויה להיות מושפעת רבות ממצב אותו רובנו חווים בחייה יומיום שלנו - לחץ.

ואכן, לחץ נמצא כאחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על נשירת שיער.

ברוב המקרים רמות לחץ נמוכות, כאלו שאנו חווים בחיי היומיום בעבודה ועל הכביש לא משפיעות באופן משמעותי על צפיפות השיער שלנו, אבל מצבים מתמשכים של לחץ כרוני הנובע מלדוגמה אבל, או משינוי פתאומי במצבי החיים, עלולים לגרור שינויים גם בצמיחת השיער, וכתוצאה מכך לנשירתו.

למעשה, אחד השינויים הנפוצים ביותר מתרחש אחרי הלידה, כשכמעט 45% מהנשים חוות אובדן שיער כתוצאה מהלחץ של התינוק החדש, ולא רק מהשינויים ההורמונאליים, כפי שרבים חושבים.

קיראו בהרחבה על: דיכאון לאחר הלידה

איך לחץ גורם לנשירת שיער?

שיער צומח במחזורים שונים - שלב הצמיחה הפעיל נמשך כשנתיים, ולאחריו ישנה תקופת מנוחה של שלושה חודשים, שלאחריה השיער נושר מהקרקפת. מכיוון שכל שערה על ראשנו נמצאת בשלב אחר במחזור, נשירת השיער כמעט ואינה מורגשת, וזה נורמאלי לחלוטין לאבד כ-100 שערות ליום.

אך במצבים של מתח קיצוני, עד 70% מהשיער עלול להיכנס למצב של מנוחה מוקדמת, ושלושה חודשים לאחר מכן להתחיל בנשירה. ברוב המקרים השיער יתחיל לצמוח שוב תוך ששה חודשים.

קראו גם על: מיגרנות - בין גוף לנפש

איך להתמודד עם התופעה ומתי להבין שכדאי לפנות לעזרה מקצועית

נשירת שיער פתאומית, או התחלה של הידלדלות שיער, מחייבת בדיקה רפואית אצל רופא עור. ישנן בדיקות שאפשר לעשות, שבוחנות חסרי ויטמינים כגון ברזל, כמו גם רמות הורמונים ותפקודי בלוטת התריס.

אצל נשים צעירות רבות ישנה אנמיה קלה שמשפיעה על בריאות השיער. ביקור אצל רופא עור המתמחה בשיער יכול לסייע לקבוע את הגורם לנשירה, כמו גם את הדרכים לטפל בה.

אם הצלחתם לזקק את הבעיה, וברור כי הנשירה אינה מקורה בבסיס אורגני (גופני) אלא נפשי, חשוב שתטפלו בעצמכם. חשוב לגשת לקבלת טיפול פסיכולוגי על ידי פסיכולוג, או במקרה הצורך אפילו לפנות אל פסיכיאטר במטרה לקבל טיפול תרופתי בחרדה או בדיכאון שגורם לכם לנשירה.

לקריאה נוספת: טיפול נפשי

נשירת שיער יכולה להיות סימפטום ונורת אזהרה בעבורינו - אם היא מופיעה אצלנו ובין אם היא מופיעה אצל ילדינו. חשוב שנהיה עירנים. לדוגמה, אם הבת שלך מדווחת על נשירה שיער קיצונית, כדאי לבדוק האם היא אוכלת נכון. יכול להיות שכך תגלו שבתכם בכלל סובלת מקשיי אכילה כלשהם או אפילו הפרעות אכילה, ותוכלו לעזור לה לטפל בעצמה.

לחצו לקריאה בנושא: זיהוי והתמודדות עם אנורקסיה

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
התמודדות עם אבל ואובדן - השלבים השונים - איך מתמודדים עם אבל? מהם שלבי האבל השונים?
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור