x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

טיפול משפחתי - מהפרט אל הכלל

תאריך: 02/02/2011 14:59   מחבר: קולות לבריאות הנפש

הטיפול המשפחתי הוא תת-תחום בפסיכותרפיה, לצד גישות טיפוליות פסיכולוגיות כמו טיפול פסיכותרפי אישי, טיפול זוגי וטיפול קבוצתי.

לעיתים מתייחסים למונחים טיפול משפחתי וטיפול זוגי כאל מונחים זהים, אולם טיפול זוגי נכלל בתוך הקטגוריה הרחבה של המשפחתי, המתייחסת לכלל מרכיבי המשפחה – בין אם מדובר בזוג ללא ילדים ובין אם מדובר בהורים לילדים קטנים או בוגרים.

את הטיפול הזוגי אפשר להבחין מהמשפחתי בכך שהוא לרוב עוסק בקונפליקטים ובקשיים הנגזרים ממערכת יחסים רומנטית, ואילו את המשפחתי בכך שהוא עוסק בהשפעת הקשיים על הדינמיקה המשפחתית כולה.

טיפול משפחתי נועד להתוות למשפחה המטופלת את הדרך לפתור את קשייה הפנימיים ואת השפעותיהם על כלל חבריה. קשיים אלו יכולים להיות בין ההורים עצמם, בין ההורים לילדיהם או בין הילדים.

הטיפול נועד גם למצבים בהם לפחות אחד מבני המשפחה מתמודד עם בעיה פסיכולוגית המשפיעה בפוטנציה או בפועל על המשפחה כולה, כשהמשפחה היא בעלת הכוח לסייע לריפוי המטופל. 

הולדתו של הטיפול המשפחתי

אמנם זיגמונד פרויד היה מהראשונים שכתבו על הטיפול במשפחה כדרך לטפל בהפרעות נפשיות של הפרט, אולם מקובל למקם את ראשית התפתחות הענף בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה.

בשנים אלו הועתק הדגש מהפרט אל הקבוצה ואל הקשר בין השניים כגורם הכרחי בהבנת היווצרות מצבים נפשיים יחודיים. סביבותיהם של המטופלים הפכו למוקד המחקר וההתעניינות של פסיכיאטרים, פילוסופים, פסיכולוגים וסוציולוגים.

קיראו על זרמים בפסיכולוגיה לצד פסיכולוגים ידועים.

המחקר הראשוני התמקד בקשר בין התפתחות סכיזופרניה לבין דפוסים משפחתיים, ובהדרגה הוכרה חשיבותה של המשפחה כמכלול על התפתחות פסיכולוגית תקינה של הפרט באופנים רבים.

בשנת 1960 ייסד נתן אקרמן בארה"ב את 'מכון המשפחה' החלוצי, הקרוי היום 'מכון אקרמן', ושנתיים מאוחר יותר ייסד את כתב העת המדעי הראשון לטיפול משפחתי. בשנת 1976 הוקמה בישראל האגודה לטיפול במשפחה הפועלת גם היא עד היום ומציעה טיפולים משפחתיים לצד זוגיים.

למי הטיפול מתאים?

הטיפול המשפחתי מותאם למצבים שונים של נקודות מפנה, התפתחות או משבר במשפחה.

מבחינה קטגורית אפשר לחלק את המצבים שמומלץ בהם לפנות לטיפול משפחתי ל: מצבי משבר (בעיית אמון ביחסים, התדרדרות כלכלית, קשיים בתקשורת, הפרעות בתפקוד המיני), שינוי התא המשפחתי (הריון ולידה, דיכאון שאחרי לידה, ילדים מנישואים קודמים), קשיים ביחסים עם הילדים (הצבת גבולות, מרדנות, חוסר תקשורת), בעיות פסיכולוגיות של ילדים ונוער (התפרצויות אלימות, הרטבה), גירושין, דפוסים בעייתיים במשפחה (שימוש באלכוהול או בסמים, התעללות ואלימות מינית, פיזית או נפשית) והתמודדויות עם הפרעה נפשית של אחד מבני המשפחה (דיכאון, חרדה, נטיות אובדניות).

טווח הבעיות והמצבים בהם מומלץ טיפול משפחתי הוא רחב ותלוי בכל משפחה באופן ייחודי, בדינמיקה הטבעית שלה, בשאיפותיה ובמידת שיתוף הפעולה שלה ובמוטיבציה לשינוי

משך הטיפול ועלויות

טיפול משפחתי יהיה לרוב טיפול קצר מועד, כלומר מונחה מטרות ספציפיות שהותוו מראש מצד המטפל או המשפחה, בתקופה של כעשרים עד שלושים פגישות שאורכן כשעתיים, אחת לשבוע.

לעיתים זה יהיה טיפול פסיכולוגי ארוך טווח, אם המטרות מורכבות או הבעיה חמורה. במקרה כזה אין בהכרח הגבלת זמן מראש והטיפול יכול להמשך שנים.

תעריף הטיפול משתנה לפי המסגרת: טיפול בקופת חולים יעלה לרוב עד 200 שקלים כשההגבלה היא כ-30 פגישות. עמותות ומכונים מציבים תעריפים החל מסך 20 שקלים בלבד ועד 350 שקלים במקרה היקר ביותר.

מטפלים פרטיים גובים לרוב תעריף של כ-300 שקלים. ישנם טיפולים לאוכלוסיות ייעודיות, כמו ניצולי שואה שעבורם פועלת עמותת עמך, בתעריף מסובסד של עד 185 שקלים ללא הגבלת כמות פגישות.

קיראו עוד על כך בעמוד זכויות ותמיכה.

עמותת נט"ל מספקת טיפולים בתעריף 20 שקלים ומעלה לסובלים מהפרעת פוסט טראומה על רקע לאומי (למשל, הלם קרב) של מלחמה ופיגועי טרור וגם בעמותה זו הטיפול אינו מוגבל בזמן.

אתר קולות מאחל לכם גלישה נעימה - כל המידע אודות בריאות הנפש.

לקריאה נוספת: טיפול בדימיון מודרך

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור