x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

תחומים בפסיכולוגיה - מפסיכולוגיה אבולוציונית ועד תעסוקתית

תאריך: 22/07/2010 13:03   מחבר: מערכת האתר

פסיכולוגיה, כפי שידוע לנו, הינה תחום רחב ומרתק. בתחום זה קיימים מספר תתי תחומים מחקריים וטיפוליים, עליהם תוכלו לקרוא כאן.

ענף הפסיכולוגיה המוכר ביותר גם אם לא במונח הדיסיפליני, הוא ענף הפסיכולוגיה הקלינית, שהיא למעשה הטיפול הנפשי שצמח מגישת הפסיכואנליזה הפרוידיאנית הדוגלת בטיפול ושיקום באמצעות שיח בין המטופל למטפל.

עד למחצית הראשונה של המאה העשרים עיקרו של התחום היה בהערכה ופחות בטיפול הלכה למעשה, אולם לאחר המלחמה עלה באופן טבעי הצורך בטיפולים נפשיים ומאז נגזרו שני המסלולים העיקריים: מחקר ויישום טיפולי. לרוב הפסיכולוג הקליני עוסק בהערכה וטיפול, אך הכשרתו מייעדת אותו גם להוראה ולייעוץ בגופים גדולים.

תחומי התמחותו יכולים להיות הפרעות התמכרות, הפרעות אכילה, חרדה, הפרעות בילדות והפרעות דחק כמו טראומה. בין החוקרים הבולטים בתחום זה נמנים זיגמונד פרויד, הנוירולוג ואבי הפסיכואנליזה; קרל גוסטב יונג, הפסיכואנליטיקאי, החוקר והפסיכיאטר; ויקטור אמיל פרנקל, הנוירולוג, ניצול השואה ומייסד הלוגותרפיה; וארווין דייויד יאלום, הפסיכיאטר והסופר שכתב את הרומן הבדיוני "כשניטשה בכה", המציג תיאור של טיפול קליני על בסיס הפסיכואנליזה.

קיראו כאן אודות פסיכולוגים ידועים.

פסיכולוגיה חינוכית משפחתית

הפסיכולוגיה החינוכית היא ענף של תחום הפסיכולוגיה המתמקד בסוגיות חינוכיות, אם מבחינת הכוונת התלמידים עצמם ואם מבחינת ייעוץ לגופים חינוכים ופיתוח תוכניות למידה ומניעה.

הפסיכולוג החינוכי עובד מול גורמים שונים, כאשר הוא יכול לבחור להתמחות בעבודה מול ארגונים פדגוגיים, באקדמיות, מול סגל הוראה ובתי ספר, מול הורים או מול התלמידים.

איך בוחרים מטפל? עברו אל אינדקס המטפלים שלנו.

הפסיכולוגיה החינוכית אם כן מיישמת את הפסיכולוגיה של ההוראה בעיצוב וייעוץ לבניית תוכניות חינוכיות כמו הסברה לגבי סכנות התמכרות, בעיית נשירה או אלימות בית-ספרית, וכן בהבניית תוכניות לימודים קונקרטיות או כאלה של המסגרות עצמן כמו עיצוב המתודה והאקלים החינוכיים במוסד חינוכי נתון והכוונת המגמה של הסגל.

פסיכולוגים חינוכיים גם משמשמים כמעריכים לתלמידים באשר להתאמתם למסגרת החינוכית וכן כמייעצים להורים.

למידע נוסף: פסיכולוגיה של ילדים ונוער.

פסיכולוגיה שיקומית

ענף הפסיכולוגיה השיקומית מוקדש להתמודדות עם קשת המוגבלויות האנושיות – מפיזיות ועד לנפשיות וחברתיות. הנחת היסוד של ענף זה היא כי לאדם יש כמיהה למימוש עצמי והמוגבלות מונעת מבעדו להגשים אותה.

למידע נוסף: זכויות ותמיכה.

הפסיכולוג השיקומי פועל עם בעל הנכות כמו גם עם משפחתו כך שהטיפול הוא הוליסטי בכל התא המשפחתי או הקרוב אל המטופל. הנכות יכולה להתבטא בשיתוק או במחלות סופניות, בפציעה וניוון עקב תאונה או מחלה, בסינדרום מהקשת האוטיסטית, נפגעי סמים ואלכוהול, נפגעי שכול ואבדן וגם נוער בסיכון ועוד.

הטיפול לרוב כולל מומחים מתחומים רבים מעובדים סוציאליים ועד למרפאים בעיסוק, כשהתפישה היא שהשיקום הוא תהליך הדרגתי וארוך טווח הכולל מטרות שונות שיש להתחשב בהן. בין שיטות הטיפול השיקומי אפשר למנות היפנוזה ודמיון מודרך, ביופידבק (למידה דרך משוב מיידי) והשתתפות בקבוצות טיפוליות ותמיכה.

פסיכולוגיה אבולוציונית

ענף מחקרי מודרני ופופולרי בתחום הפסיכולוגיה הוא הפסיכולוגיה האבולוציונית – הגישה לפיה פעולות אנושיות מעוצבות על ידי צרכים הסטורים-אבולוציוניים, כך שתפישתה היא הגישה לפיה הסביבה היא המקור העיקרי לשינוי והתפתחות טווח ההתנהגויות וההסתגלויות האנושי.

הפסיכולוג האבולוציוני חוקר את ההיסטוריה המדעית של התפתחות האדם והסביבה בה הוא היה נתון ובהתאם לכך מגיע למסקנות באשר להתנהגות האדם בהווה. על פי הפסיכולוגיה האבולוציונית לפיכן יש לטפל ולאבחן התנהגויות אנושיות ביחס להבנת הגנום והגוף האנושי מול הסביבה והיקום.

התנהגויות שנשתמרו במשך מאות ואלפי שנים מעידות על כך שהיה אינטרס ביולוגי השרדותי מאחוריהן, ולכן יש לטפחן ולשמרן. פעולות פוגעניות והרסניות לעומת זה מנוגדות ליצר ההשרדות האנושי ויש למגרן בתור התנהגות הסותרת את יצר החיות הפרטי והחברתי.

הפסיכולוגיה האבולוציונית היא תחום מחקר צעיר המתנהל מול טענות כגון ההאשמה נגדו כמהווה את הגושפנקא לצמיחת אידיאולוגיות המבוססות על היררכיית-גזע ולאפלייה על בסיס אתני. חוקרים מפורסמים בתחום שהם גם סופרי מדע-פופולרי הם ריצ'ארד דוקינס ("הגן האנוכיי"; "יש אלוהים?") וסטיבן פינקר ("הלוח החלק"; "כיצד פועל המוח").

פסיכולוגיה בריאותית

ראיה מערכתית שבוחנת את הפן הפסיכולוגי בתחום הרפואי: היענות לטיפול רפואי, החלק הפסיכולוגי באישפוז בבית חולים, הערכה פסיכולוגית לצוות הרפואי המטפל, ועוד. תחום מרתק שנמצא בעלייה מתמדת מבחינת העירנות העולמית.

פסיכולוגיה חברתית

בוחנת את האדם כיצור חברתי - אילו דעות קדומות מובילות אותו? לאילו תפקידים סטריאוטיפיים הוא יכול להישאב בקלות? כיצד ינהג כאשר יראה אדם הזועק לעזרה ברחוב, בעודו ממהר? כאן ניתן לציין את זימבארדו כאחד הפסיכולוגים החברתיים המובילים ואת טברסקי וכהנמן זוכי פרס הנובל אודות עבודותם על ההיוריסטיקות אשר מובילות את רובינו.

פסיכולוגיה ארגונית תעסוקתית

האדם כפי שכבר ראינו, מחפש משמעות. הוא מחפש מקום עבודה שיתאים לצרכיו, מחפש את המקצוע ואת תחום הלימודים שיתאימו לו כמו כפפה ליד. מצד שני, בראיה רחבה יותר, גם חברות ועסקים מחפשים מצידם את העובדים אשר יספקו את מקסימום העבודה ואשר ימצאו את העבודה מרתקת ושווה להשקעה.

פסיכולוגים תעסוקתיים ארגוניים עוסקים בדיוק בנקודות החפיפה הללו - היכן הפסיכולוגיה יכולה לסייע לארגון, לכוח אדם, ולשיפור ביצועים, והיכן מצד שני היא יכולה לסייע לאדם הפרטי.

קולות - האתר השלם לבריאות הנפש מזמין אתכם לגלות כל תחום בפסיכולוגיה לעומק. נשמח לתגובות!

קיראו בהרחבה על פסיכולוגיה התפתחותית

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור