x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

פסיכודרמה ובריאות הנפש – כשמותר לשחק ברגשות

תאריך: 06/07/2014 15:12   מחבר: קולות לבריאות הנפש

יעקב לוי מורנו, ממציא שיטת הפסיכודרמה(psychodrama) ככלי טיפולי לבריאות הנפש, בוודאי לא שיער את מימדיה העתידיים של שיטתו שפרצה את תחומי ניו-יורק והפכה לאחד מכלי הפסיכותרפיה האישית והקבוצתית היעילים ביותר בעולם ובישראל בפרט.

עם איגוד ישראלי לפסיכודרמה ומאות מטפלים מומחים בקליניקות פרטיות, במערכת החינוך והרווחה, ישראל הופכת למעצמת תרפיה באמצעות דרמה ומוכיחה כי הדרמה היא כלי יחיד מסוגו לטיפול במשברים פסיכולוגיים, בקרב בני כל גיל ורקע שהוא.

הדרמה כפעולה

כדרכן של מילים בנות אלפי שנים שהחליפו משמעויות וידיים, פירושה המקורי של המילה דרמה הוא פעולה, מעשה ומתוך משמעות זו פועלים מטפלי הפסיכודרמה – מעוררים את המטופל לפעול וליצור משמעות חדשה מתוך הערב הרב של הרגשות המציפים אותו במשבר או בצומת החיים בו הוא נתון.

האירועים בהם מטפלת הפסיכודרמה אינם קלים והם דורשים מהמשתתפים ומהמטפלים גם יחד מסע של בניית אמון הדדי וטווית רשת של ביטחון למען אפשרות המחזת רגשותיהם באמצעות משחק. הקונפליקט, הטראומה והכאב מתרקמים לנאראטיב של העבר וההווה ובתהליך קבוצתי טיפולי הופכים למרפא ולפיתרון. 

בתהליכים הטיפוליים מתחלפים תדיר תפקידי המטופלים והסוגיות המרכזיות בהן עוסק הטיפול הופכות למשותפות לכל המשתתפים במידה שווה. באופן זה המטופלים לומדים להרגיש ולהבין את נקודת מבטו של האחר באמצעות המשחק ורכישת אמפתיה זו הכרחית למסע הטיפולי.

כשהמטופלים מעלים יחדיו בקבוצה סוגיות רגשיות אישיות המתבטאות בדרמה, הם זוכים לנקודת מבט ייחודית, מצחיקה או כואבת על אופיים שלהם, על חייהם ועל קשייהם באמצעות פרשנותו האמנותית של האחר.

לחץ/י לקריאה נוספת בנושא טיפולים משלימים בתחום הנפש - טיפול בהבעה ויצירה

הכשרת המטפלים

המטפלים בפסיכודרמה מוכשרים בקשת רחבה של תחומי בריאות הנפש ובמהלך לימודיהם והכשרתם המעשית הם מתמחים בטיפול בגילאים שונים ובהפרעות שונות ובהם אוכלוסיות של משפחות נפגעי סמים, משפחות שכולות, ילדים, מתבגרים ובוגרים עם הפרעות אכילה, נשים וגברים קרבנות לאלימות במשפחה, אוכלוסיות החינוך המיוחד ורבות אחרות.

ההכשרה האקדמית היא עד שלוש שנים וכוללת את יסודות הפסיכולוגיה, הפסיכותרפיה, הפסיכיאטריה וטיפול באמנות ובהבעה. תלמידי הפסיכודרמה מתמחים בפרט בהנחיית קבוצות ובאנליזה קבוצתית, שכן הטיפול, ככל שהוא אישי ועמוק, מתרחש בקבוצה, במסע ייחודי של חשיפה והחצנת רגשות, פחדים ותקוות.

טיפול קבוצתי - האם זה מתאים לך? לחץ/י לכל המידע בנושא

באמצעות התהליך הטיפולי-קבוצתי של הפסיכודרמה, המקומות הכואבים והאישיים ביותר הופכים לנאראטיב תיאטרוני ולמקור לבחינה מחודשת של עצמנו.

הכלי הטיפולי מייחד את עוצמתו בהתאם לרגישות המטופל  - מרגישותו של ילד למשפחה שבורה ועד לעולמו של מכור לסמים או לעולמה של אשה שחוותה אלימות או טראומה מינית, הקבוצה עוברת את השלבים הטיפוליים בהדרגה, במתינות ובהתחשבות הראויה.

הטיפול יכול להיעשות גם בין בני זוג וגם בקרב משפחות, ואף לשמש ככלי גיבוש חווייתי לסטודנטים, למורים ולצוותי עבודה.

תהליך העבודה

כדרכו של עולם המשחק והתיאטרון, תחילה, כדי לבנות אמון בין המשתתפים, יש ליצור אווירה של פתיחות. זה תפקידו של המטפל ומדריכי הקבוצה, באמצעות תרגילי חימום הכוללים דמיון מודרך, תנועה, אימפרוביזציה והדמיה. רק אחרי שנפרצו המחסומים הקבוצה בוחרת במי מביניהם שסיפורו ישמש ראשון להמחזה.

לא כולם חייבים להשתתף והקבוצה מתחלקת באופן טבעי לשחקנים ולצופים. על דרך האלתור בוחרים השחקנים כיצד להציג את נקודות חייו של המספר והוא עובר את התהליך הטיפולי כצופה במתרחש.

בסיום המחזת הסוגיות המרכזיות חולקים המשתתפים רגשות הדדיים והזדהות עם גיבור הסיפור, באמצעות סיפוריהם שלהם. בכל התהליך המדריך והצוות משמשים מראה משקפת לרגשות שעולים מהקבוצה ומאפשרים לה להציג אותן וכך להגיע לדרגת עיבוד מעמיקה יותר. תפקידו של צוות המדריכים הוא מכריע ודרושה מהם יכולות אמפתיה והכלה גבוהות מהרגיל.

פסיכודרמה ואבל

בתהליך האבל על אדם שנפטר, מתייחסת הפסיכודרמה לכלל הכוחות הפועלים באדם המתאבל, הכוללים את אי-ההשלמה עם המציאות הכואבת, יחד עם ההדחקה והמעבר הלאה. בתיווך המטפל והצוות, לומד המטופל לגלות את האיזון בין הכוחות הפועלים בו, בין הכאב לבין ההשלמה.

האמצעים לכך הם מוחשיים: דימוי שיחה עם הנפטר או התמקדות במאורע משמעותי מהעבר המשותף. כך מעבדים חברי הקבוצה רגשות משותפים המאפיינים את תהליך הפרידה מאהוב.

איך מתמודדים עם אבל ואובדן? לחצו לקריאה מורחבת בנושא

הטראומה בתיווך הדרמה

בתהליך ההתמודדות עם אלימות וטראומה, הפסיכודרמה נוגעת בנקודות ובפעולות שהן מעבר להתנהלות המילולית בחיי היום יום ובהתנהגות הלא מודעת של המטופלים.

היא משחזרת רגשות אך בסביבה בטוחה ויציבה, בקרב אנשים במעמד זהה ולא שיפוטי. באופן זה היא מאפשרת עיבוד מחודש של החוויה הטראומטית, באמצעות ההגיון והאמוציות של פעולת הדרמה.

לקריאה נוספת: הלם קרב בקרב חיילים ומילואימניקים

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור