x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

תרופות להפרעות קשב וריכוז - איך מתחילים?

תאריך: 06/07/2014 15:15   מחבר: קולות לבריאות הנפש

הפרעת קשב וריכוז מוגדרת כהפרעה התנהגותית ונוירולוגית שכיחה ביותר בקרב ילדים. בין חמישה אחוזים ל-10 אחוזים מהילדים בגילאי בית הספר לוקים בה.

הפרעות קשב וריכוז עשויות להופיע אצל ילדים ברמות חומרה שונות, כאשר במצבים מסוימים הן עלולה להשפיע בצורה שלילית על כל מערכות החיים של הילד, החל מהתחום הרגשי, דרך התחום ההתנהגותי וכלה בתחום הקוגניטיבי.

מסיבה זו, במקרים רבים עשויה נטילה של תרופה ייעודית להקל מאוד על התמודדות הילד עם הפרעת הקשב והריכוז וגם להשפיע על עתידו.

תרופות להפרעת קשב וריכוז – מתי לקחת?

ההחלטה האם ליטול תרופות להפרעת קשב וריכוז מתבססת על אבחון מקצועי של ADHD כלומר Attention-Deficit and Hyperactivity Disorder. במהלך האבחון נבדקים הסימפטומים השונים מהם סובל הילד ורמת השפעתם המזיקה על תפקודו.

באבחון נלקח בחשבון הנזק העלול להיגרם לילד כתוצאה מההפרעה מול התועלת שבטיפול התרופתי, גם ביחס לטיפולים אפשריים אחרים בהפרעה.

במידה ובאבחון נקבע, כי טיפול תרופתי הוא מומלץ, חשוב ביותר שההורים, צוות בית הספר וגם הילד ישתפו פעולה ויפעלו בהתאם להנחיות. שכן, טיפול תרופתי בהפרעת קשב וריכוז עלול להיכשל כתוצאה מסיבות שונות, כדוגמת: חוסר הבנה לגבי הוראות נטילת התרופה, חוסר השגחה, היעדר הקפדה על זמנים קבועים וסיבות נוספות.

קראו בהרחבה על: הדרכת הורים

בנוסף לכך, בתקופת נטילת התרופה צריך הילד להיות במעקב של איש מקצוע מוסמך (פסיכיאטר או פסיכיאטר ילדים): לוודא כי הטיפול מועיל, להתאים את המינון הדרוש ולעקוב אחר תופעות הלוואי.

סוגים של תרופות להפרעות קשב וריכוז

תרופות מעוררות

התרופות המעוררות, ובראשן הריטלין, נחשבות ליעילות ביותר בטיפול בהפרעות קשב וריכוז, בייחוד בטווח הקצר.

לתרופות אלה ישנם מספר יתרונות: ההשפעה המושגת כתוצאה מנטילתן היא מהירה, תופעות הלוואי שלהן במרבית המקרים הן קלות וניתן לנבא הסתגלות טובה לשימוש בהן כבר לאחר הנטילה הראשונה.

אצל כ-70 אחוזים ואף יותר מהילדים הנוטלים תרופות מעוררות חל שיפור משמעותי בתפקוד, הן מבחינה התנהגותית והן מבחינות אחרות.

קבוצת תרופות זו כוללת בנוסף לריטלין גם תרופות כדוגמת דקסטרואמפטמין או אנדרל, שהשימוש בהן נפוץ בארצות הברית. ישנן גם תרופות מעוררות ארוכות טווח או עם שחרור מושהה, הניתנות לילד בהתאם לאופי הפרעת הקשב והריכוז ממנה הוא סובל.

לקריאה נוספת: תרופות נגד חרדה

תרופות חוסמות קליטה מסוג סרוטונין 

תרופות אלה לרוב אינן מספיק יעילות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז ומתאימות יותר למצבים של חרדה ודיכאון.

קיראו בהרחבה על: תרופות נגד דיכאון

תרופות מסוג אגוניסטי אלפא-אדרנרגי

תרופות מסוג זה, ובייחוד קלונידין, הן יעילות בעיקר במצבים של אימפולסיביות, רמת עוררות גבוהה והיפראקטיביות. הטיפול בתרופות אלה, אמנם, איננו מיועד ישירות להפרעה עצמה אך הוא מסייע בהתמודדות עם הסימפטומים התנהגותיים המתלווים לה.

בנוסף לכך, התרופות מסוג אגוניסטי יעילות גם כאשר הילד סובל מתסמונת טורט או לחלופין מתופעה של טיקים או כאשר הטיפול בריטלין איננו מועיל.

תרופות מסוג נוירולפטי

בשל תופעות הלוואי שלהן, תרופות אלה מתאימות רק לילדים שאינם מגיבים לתרופות אחרות, או כאשר הפרעת הקשב והריכוז מלווה בסימפטומים קשים.

אתר קולות מאחל לכם גלישה נעימה - כל המידע אודות בריאות הנפש.

קיראו על: כדורי שינה וכדורי הרגעה

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה