x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

פחד או חרדה מטיסות - מה עושים?

תאריך: 06/07/2014 15:09   מחבר: מערכת האתר

כל עלייה למטוס מלווה מטבעה בתחושה קלה של חשש, המתעוררת הן לנוכח השהייה הצפויה של כמה שעות בחלל סגור והן בשל המימד של חוסר הוודאות המתלווה אליה. עם זאת, לרוב מתפוגגת תחושת החשש במהלך הטיסה ורובנו מוצאים דרכים שונות להעביר את הזמן עד הנחיתה.

קריאת ספר, פטפוט עם השכן למושב, צפייה בסרט או נמנום הם כמה מהדרכים להתגבר על חשש קל מפני טיסות. המצב שונה לחלוטין אצל אנשים הסובלים מתופעה מוכרת המכונה: חרדת טיסה קיצונית המאופיינת בתופעות פסיכולוגיות ופיזיות שונות (או באנגלית Fear of Flying).

מחשבות שליליות ואובססיביות הקשורות בטיסה, אובדן ההיגיון וכוח השיפוט והימנעות מוחלטת מטיסות הם כמה מהתופעות הפסיכולוגיות האופייניות לחרדת הטיסה. קוצר נשימה, דופק מואץ, יובש בפה, הזעה מוגברת ותחושת תעוקה בחזה הם התופעות הפיזיולוגיות השכיחות במקרים של חרדת טיסה.

פחד או חרדת טיסה – למה זה קורה לנו?

לרוב נגרמת חרדת הטיסה כתוצאה מתחושת אובדן השליטה האופיינית לחיי היומיום.

למעשה ניתן לחלק את החרדה מפני טיסות לשלוש רמות: חרדה מפני התרסקות המטוס בשל תקלה כלשהי והמחשבה המתלווה אליה כי אין כל סיכוי לשרוד במקרה כזה, חרדה מפני פעילות חבלנית או מפני פיגועים באוויר, ותופעות של התקפי קלסטרופוביה, אגורפוביה ופאניקה, הנגרמות כתוצאה משהייה במקומות סגורים והחשש שבעת צרה לא ניתן להימלט מהם.

תחושות החרדה עלולות להתעצם כתוצאה מנסיבות חיצוניות שונות, כדוגמת: התלות בצוות המטוס ובטייס, מזג האוויר ותנודות המטוס, הצפיפות, האוויר והישיבה הממושכת בחוסר מעש.

קיראו גם על: חרדת בחינות

נסיבות אלה עלולות להגביר תחושות של חוסר אונים, של האשמה עצמית על חוסר היכולת להתמודד עם הפחד ותחושות של אסון הממשמש ובא.

חרדת טיסה – כלים להתמודדות

ניתן להקל על חרדת טיסה בשיטות שונות. עם זאת, במצבים של חרדות טיסה קיצוניות, חשוב ביותר לפנות לקבלת טיפול מתאים בגישה פסיכולוגית קצרת מועד, כדוגמת הגישה הקוגניטיבית התנהגותית. במקרים מסוימים ניתן גם להיעזר במגוןן תרופות הרגעה נפוצות.

לחצו לקריאה מורחבת בנושא: כדורי שינה וכדורי הרגעה

לטוס למרות הפחד – חשוב להקפיד על טיסות ולא להימנע מהן בשל החרדה. שכן, אחת מתכונותיה של ההימנעות היא הנצחה ואף העצמה של תחושת הפחד. עם זאת, חשוב להתחיל בטיסות ליעדים קרובים מאוד, כדוגמת אילת, קפריסין או יוון. לאחר מכן, ניתן כבר לנסות ולטוס למדינות אירופה, ומאוחר יותר, אם מידת החרדה פחתה, אפשר אפילו לחצות אוקיינוסים בדרך ליבשות רחוקות יותר, כדוגמת אמריקה או מזרח אסיה.

החרדה איננה מסוכנת
– למרות חוסר הנעימות, חרדת הטיסה, כמו כל חרדה אחרת, איננה תופעה מסוכנת ולרוב היא חולפת מאליה. לכן, אין כל סיבה לחשוש מתוצאותיה. 

פעילות מרגיעה – יש להימנע במהלך הטיסה מכל פעילות המגבירה את הלחץ, כדוגמת: האזנה אובססיבית לקולות המנוע, מעקב אחר תנודות מזג האוויר או פענוח הבעות פניהן של הדיילות. את זמן הטיסה ניתן להעביר בדרכים נעימות הרבה יותר.

שיחה עם השכנים, קריאה, פתרון תשבצים וצפייה בסרט הם כמה מהאפשרויות. בשיטה זו ניתן לצמצם את הגירויים השליליים ולהימנע מהעצמת המחשבות השליליות המתלוות אליהם. 

קיראו גם על: תרופות נגד חרדה

לשמור על פרופורציות – מרבית הטיסות מסתיימות בשלום. לכן, חשוב ביותר להימנע מעיסוק או מקריאה על אסונות אוויריים או על תאונות מטוסים.

לקריאה נוספת באתר: הפרעות אישיות

תגיות בעמוד:   סוגי חרדה    חרדות    פוביות    פחדים    פחד טיסה   
הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור