x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

להתמודד מול הסתגרות של בני נוער

תאריך: 17/08/2014 15:28

הסתגרות בבני נוער (withdrawal Teenagers) היא תופעה שכיחה למדיי, העלולה להתרחש במהלך גיל ההתבגרות. הסתגרות זו כוללת לרוב היבטים התנהגותיים, כדוגמת התבודדות ממושכת בחדר, וכמו כן, היא כוללת גם היבטים נפשיים שונים האופייניים לגיל ההתבגרות, כדוגמת עיסוק אינטנסיבי בשאלת הזהות ובניית תפיסת העולם והאישיות.

עם זאת, במצבים מסוימים עלולה ההסתגרות להיגרם כתוצאה משורה של בעיות נפשיות הקשורות לגיל ההתבגרות, כדוגמת: דיכאון (Depressive), בדידות, דימוי עצמי נמוך (Low self-estee) ולעיתים גם הפרעות אכילה.

מסיבה זו, כאשר תופעת ההסתגרות פוגעת בשגרת היומיום של הנער או הנערה, חשוב ביותר שההורים יהיו ערניים למצב, יתמכו בילדם המתבגר ובעת הצורך גם יפנו לקבלת עזרה מקצועית.

הסתגרות בני נוער – מאפיינים

תקופת גיל ההתבגרות היא תקופה רגישה ומלאת התמודדויות ואתגרים. שינויים התפתחותיים ופיזיולוגיים, לחצים חברתיים, התמודדות עם הדרישה להגיע להישגים גבוהים ובניית הזהות האישית הם חלק קטן מהגורמים עימם על בני הנוער להתמודד.

לקריאה נוספת: הפרעת חרדה חברתית Social Anxiety Disorder

בגילאי ההתבגרות מתחילים בני הנוער לעסוק באופן אינטנסיבי יותר מבעבר בשאלות אישיות, קיומיות, חברתיות ופילוסופיות, ולבנות את אישיותם לקראת המעבר לבגרות. מנגד, חשופים בני הנוער יותר מתמיד להשפעות המדיה, ללחץ חברתי ולדרישות ההורים שיגלו בגרות.

כמו כן, לראשונה מבינים בני הנוער כי אינם עוד ילדים ועליהם לקחת אחריות על חייהם. מטבע הדברים, תקופה זו מאופיינת לרוב בתחושות של בלבול, חוסר הבנה ולעיתים גם חרדות.

לרוב מצליחים בני הנוער להתמודד עם הקשיים האופייניים לגיל זה ולצלוח את שלב ההתבגרות בכוחות חדשים לקראת בניית עתידם.

עם זאת, ישנם מקרים בהם מלווה גיל ההתבגרות בהסתגרות פיזית ונפשית קיצונית מפני העולם והחיים בחוץ.

הסימפטומים האופייניים למצבים אלה הם מגוונים. בידוד חברתי, עצבנות, ירידה בהישגים בלימודים, נטייה לדיכאון, חוסר תיאבון, נדודי שינה והסתגרות ממושכת בחדר הם כמה מהסימפטומים.

קיראו בהרחבה על: כדורי שינה וכדורי הרגעה

בשל רגישותם הרבה לביקורת חיצונית, לעיתים סובלים בני הנוער גם מדימוי עצמי נמוך במקביל לנטייה להסתגרות. במצבים חמורים יותר עלולה ההסתגרות להיגרם גם כתוצאה מהפרעות שונות האופייניות לגיל, כדוגמת: הפרעות קשב וריכוז, הפרעות אכילה או חרדה חברתית.  

שיטות הטיפול

במרבית המקרים יוצאים בני הנוער מתקופת גיל ההתבגרות כשהם מחוזקים ונכונים להמשיך במסע לקראת השגת יעדים חדשים ומימוש עצמי. עזרת ההורים ונוכחותם בשלב זה הן חשובות ביותר.

תמיכה, הקשבה וסיוע של בני המשפחה הקרובים מספקת לבני הנוער תחושה של ביטחון המקלה עליהם את התמודדות עם הקשיים השונים. במצבים בהם מלווה ההסתגרות בשינוי קיצוני בהתנהגות ובהופעת הפרעות שונות, חשוב ביותר לפנות לטיפול מקצועי.

מומלץ לקרוא בהרחבה על: הדרכת הורים - איך זה להיות הורה בעולם המודרני?

בהקשר זה, קיימות היום אפשרויות טיפול רבות, החל מטיפול פסיכולוגי קונבנציונאלי ואישי, דרך טיפול פסיכו דינאמי וכלה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. טיפולים אלה מסייעים לבני הנוער להתמודד באופן מאוזן יותר עם קשיי גיל ההתבגרות ולצאת ממנו מחוזקים.

במצבים חמורים יותר מומלץ לפנות גם לייעוץ פסיכיאטרי ובעת הצורך ליטול תרופות המיועדות לטיפול בחרדה, בדיכאון או בכל מצב נפשי אחר הפוגע בתפקוד. 

לקריאה נוספת: פסיכיאטר ילדים - מהגיל הרך ועד בני נוער

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור