x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

כלים להתמודדות מול פיטורים

תאריך: 03/09/2014 11:56

פיטורין מהעבודה הם אמנם אירוע שכיח, שרבים מאיתנו חווים במהלך החיים, אך ההתמודדות עם מצב זה איננה פשוטה כלל ועיקר. בפועל, מרבית המקרים של פיטורין מלווים בתחושות נפשיות קשות ביותר, כדוגמת: דיכאון, לחץ, חרדה, כעס, תחושת עלבון, תחושת אשמה ולעיתים גם פגיעה משמעותית בדימוי העצמי ובדימוי המקצועי.

תחושות אלה הן לגיטימיות וטבעיות בשלבים הראשונים של ההתמודדות עם הבשורה הבלתי נעימה. למעשה, התחושות המתלוות לפיטורין מהעבודה דומות מאוד לתחושות האבל המתלוות לפרדה יזומה מאדם אהוב או אפילו לפרדה במקרים של מוות.

עם זאת, כדי לא להיקלע לתוך משבר קשה, חשוב ביותר ששלב האבל כתוצאה מהפיטורין יהיה זמני ולאחר מכן יתחיל תהליך של הסתגלות ובניית עתיד מקצועי חדש. מסיבה זו, חשוב מאוד לקבל את קיומן של התחושות הראשוניות, להתמודד עימן ולהסתייע בתמיכתם של האנשים הקרובים.

פיטורין – היום שאחרי

בספרות המחקרית שנכתבה בנושא התמודדות עם פיטורין, מתוארת חוויה זו וההתמודדות עימה כתהליך רגשי, המלווה בתחילתו בחששות שונים, רבים מהם קשורים לעתיד.

הדאגה מפני הלא נודע והחשש מפני פגיעה בתא המשפחתי, היווצרות קשיים כלכליים, התערערות המעמד המקצועי וחששות אחרים הם מובנים וטבעיים במהלך התקופה הראשונה הסמוכה לפיטורין.

עם זאת, כאשר חששות אלה אינם חולפים לאחר תקופת הסתגלות וגורמים לאדם המפוטר לאי שקט, לקשיי שינה ולהימנעות מחיפוש עבודה חדשה, תופעות אלה הן כבר בגדר חרדה, המצריכה לעיתים סיוע טיפולי.

לקריאה נוספת: התקפי פאניקה וחרדה

חווית הפיטורין מלווה פעמים רבות בשלביה הראשונים גם בפגיעה בדימוי העצמי ובדימוי המקצועי של האדם המפוטר. הפיטורין נתפסים ככישלון אישי וכהוכחה ליכולות נמוכות ולהיעדר כישרון.

תחושות אלה עלולות להחמיר כתוצאה מניסיונות כושלים למצוא עבודה חדשה. כתוצאה מכך עלולים להתפתח מצבים רגשיים בלתי רצויים, כדוגמת: דימוי עצמי נמוך, תחושת בושה ואשמה עצמית, תחושת כישלון, הסתגרות ודיכאון.

תמיכה של בני המשפחה ואנשים קרובים, ובעת הצורך גם פנייה לאיש מקצוע ימנעו לרוב את ההידרדרות הנפשית וייסעו למפוטר להתגבר על תקופה קשה זו ולהמשיך הלאה.

קיראו על: תרופות נגד דיכאון

איך מתמודדים עם פיטורין

השלב הראשון בהתמודדות נכונה עם פיטורין הוא ההבנה, כי לא ניתן להשיב את הגלגל אחורה ולמנוע פיטורין. עם ההכרה, כי שקיעה ברחמים עצמיים ובדיכאון לא תוביל לשום מקום, מתעוררת גם ההבנה, שיש לתכנן כיצד להניח את העבר מאחור ולהתקדם הלאה. ואכן, פעמים רבות הפיטורין והתמודדות עימם הופכים לחוויה בונה המובילה לקראת שינוי משמעותי בחיים.

ניתן לנצל את הפיטורין כדי לממש חלום ישן, למצוא עיסוק חדש ומרענן או אפילו לפצוח בקריירה עצמאית. עם זאת, במצבים בהם האבל הראשוני על אובדן העבודה איננו חולף מומלץ מאוד לפנות אל איש מקצוע, לשוחח עימו על הקשיים ובעת הצורך גם להתחיל בטיפול פסיכותרפיה שיסייע להתמודד עם דימוי עצמי נמוך ועם חוויות שליליות מהעבר, שהפיטורין הציפו.

טיפולים משלימים בתחום הנפש - לחץ/י לקריאה מורחבת

במקרים של דיכאון מתמשך וחרדה, מומלץ גם להתייעץ עם פסיכיאטר לגבי אפשרות טיפול תרופתי, שיפיג את התחושות הקשות ויסייע בבניית עתיד טוב יותר.

קיראו בהרחבה על: אבחון פסיכולוגי וסוגי אבחונים

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור