x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

טיפול קבוצתי, קבוצות תמיכה - האם זה מתאים לך?

תאריך: 30/06/2014 11:03   מחבר: קולות לבריאות הנפש

טיפול קבוצתי, ממש בדומה לטיפול פסיכולוגי אינדיבידואלי, מיועד במטרה להקל על ההתמודדות עם בעיות וקשיים שונים ולהוביל לשיפור באיכות החיים של המשתתפים בקבוצה.

לטיפול הקבוצתי ישנם יתרונות רבים שאינם קיימים בטיפול הפרטני, כדוגמת: תמיכה, שיפור מיומנויות בינאישיות וחברתיות, העברה של מידע, מימד אוניברסאלי, חיקוי ויתרונות נוספים.

טיפול זה מתאים לקבוצות גיל שונות, החל מילדים, דרך מתבגרים וכלה במבוגרים ובקשישים, והוא מיועד הן לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות שונות והן לאנשים המתמודדים עם קושי כלשהו בחיי השגרה ומעוניינים לשפר את תפקודם.

ישנם טיפולים קבוצתיים מסוגים שונים: קבוצות להתמודדות עם בעיה מוגדרת, כדוגמת הפרעות חרדה או הפרעות אכילה, קבוצות להתמודדות עם משבר בחיים, כדוגמת הלומי קרב או קבוצות לשיפור מיומנויות שונות, כדוגמת קבוצות לשיפור התפקוד בזוגיות.

לקריאה נוספת: הפרעת דחק stress

טיפול קבוצתי – קצת היסטוריה

כבר במאה ה-17 החלו לעסוק תיאורטיקנים שונים בחשיבות הקבוצה ובחקר השפעתה על התנהגותו של הפרט.

אבי הפסיכולוגיה, זיגמונד פרויד, ראה אמנם בהשתייכות לקבוצה תהליך רגרסיבי של ביטול האינדיבידואליות, אך זיהה בה גם את הפוטנציאל החיובי העשוי לקדם מטרות רצויות, הן במישור הכללי והן במישור האישי.

מאוחר יותר החלו פסיכולוגים, פסיכיאטרים ואפילו רופאים לצור קבוצות שונות לצורך טיפול תרפויטי. אנשי המקצוע השונים השתמשו בקבוצה הטיפולית למטרות שונות, שנעו בין התמקדות בתהליכים הקבוצתיים ובין שימוש בקבוצה ככלי לקידום הפרט. הקבוצות הטיפוליות נחלקו לשתי אסכולות שונות - קבוצות לשיפור התפקוד בעת ביצוע מטלות שונות, וקבוצות לצמיחה ולפיתוח אישי.

לחץ לקריאה מורחבת בנושא: פסיכולוגים ידועים

טיפול קבוצתי וטיפול פרטני – מה ההבדל?

אמנם הטיפול הקבוצתי מבוסס על גישות טיפוליות הדומות לאלה הקיימות בטיפול פרטני, אך כולל, כאמור, גם מאפיינים ייחודיים, כדוגמת:

מאפיינים של טיפול קבוצתי

מטרות - לטיפול קבוצתי עשויות להיות מטרות טיפוליות ברורות אך לעיתים ישנן גם קבוצות שאינן פועלות לצורך השגת תכלית טיפולית מסוימת או יעדים ברורים. הטיפול הקבוצתי מציע כר נרחב של התערבויות טיפוליות, החל מהתמודדות עם חרדות, דרך התמודדות עם אובדן וכלה בשיפור מיומנויות חברתיות. ניתן להשתמש בשיטות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT, לשלב גישות דינאמיות, ועוד.

המבנה - מספר המשתתפים משתנה מקבוצה לקבוצה, כאשר לרוב נע מספרם בין שמונה לעשרה וכולל שני מנחים, גבר ואישה. רוב הקבוצות הן "סגורות", מספר המשתתפים בהן הוא קבוע והן נפגשות לפרק זמן קצוב. עם זאת, ישנן גם "קבוצות פתוחות" המאפשרות קליטה של משתתפים חדשים.

גישה טיפולית - הטיפול הקבוצתי, כמו הטיפול הפרטני, מבוסס על גישות טיפוליות שונות בהתאם לתפישתו של מנחה הקבוצה. משתתפי הקבוצה בוחרים בה בהתאם לאופייה ולתחום בו היא מתמקדת.

לקריאה נוספת: טיפול משפחתי

תגיות בעמוד:   הלם קרב    פרויד    טיפול קבוצתי    התמכרות    פחדים   
הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור