x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

תרופות אנטי פסיכוטיות

תאריך: 27/10/2010 12:25   מחבר: קולות לבריאות הנפש שלך

הפסיכוזה היא מצב קיצוני בו מאבד האדם קשר עם המציאות החיצונית, והיא מלווה לרוב בהתנהגות הנראית כמוזרה לצופים מהצד. התפרצותם של התקפי פסיכוזה מלווים לרוב במחשבות שווא, בהזיות ובהיעדר יכולת שיפוטית, והם נחשבים למחלת נפש כאשר הם נמשכים כחודש לפחות.

במצבי פסיכוזה קיים לקוי בתפקוד המוח בתחומים שונים, כדוגמת יכולת התפיסה, החשיבה, הרגש והתקשורת, וכתוצאה מהם לא ניתן לנהל אורח חיים תקין.

פעמים רבות שומעים חולים הפסיכוזה קולות, מאמינים בתופעות לא מציאותיות שונות, טוענים כי רודפים אחריהם ומצוטטים להם, ובנסיבות מסוימות אף עלולים להיות אלימים כלפי הסביבה.

הסיבות להתפרצות הפסיכוזה הן תורשתיות וסביבתיות כאחד. לעיתים פורצת הפסיכוזה כתוצאה מחלה או אפילו מפגיעה במוח, כתוצאה מזיהום, מהרעלה או מהתייבשות. מטרתן של התרופות האנטי פסיכוטיות הקיימות בשוק היא לטפל במצבים פסיכוטיים קשים.

תרופות אנטי פסיכוטיות - כיצד הן פועלות?

התרופות האנטי פסיכוטיות מיועדות לטיפול במצבים שונים של פסיכוזה, כדוגמת: סכיזופרניה חריפה ומתמשכת, הפרעה בי פולרית קשה, פסיכוזה כתוצאה ממחלת האלצהיימר ופסיכוזה כתוצאה מדיכאון עמוק. לעיתים ניתנות תרופות אלה גם כתוספת לתרופות נוגדות דיכאון במצבים של עמידות לטיפול תרופתי.

לקריאה נוספת: מהי הפרעה דו קוטבית?

למרות יעילותן ולמרות המחקרים הרבים שנעשו בנושא, עדיין לא ידוע בוודאות כיצד משפיעות התרופות האנטי פסיכוטיות על המוח. עד היום טרם התגלה מהו הגורם הביולוגי המוביל להתפרצות הפסיכוזה, ולכן לא ניתן גם להגדיר במדויק כיצד תורמת נטילת התרופות לריפוי המחלה.

עם זאת ידוע, כי במצבים פסיכוטיים כמות המוליך העצבי דופמין, הנמצאת מערכת הלימבית במוח, היא גבוהה מהרצוי. התרופות האנטי פסיכוטיות לרוב גורמות לוויסות כמויות אלה. 

תרופות אנטי פסיכוטיות – סוגים

התרופות נגד פסיכוזה נחלקות לשתי קבוצות מרכזיות:

תרופות טיפיות מהדור הראשון

תרופות אלה גורמות לחסימה של קולטני הדופאמין במוח, ונטילתן מובילה לרוב לשיפור בתופעות הפסיכוזה השונות, כדוגמת ההזיות, מחשבות השווא ואי השקט, ולעיתים הן מובילות גם להיעלמותן המוחלטת.

בין התרופות מסוג זה ניתן למנות את הלופרידול-הלידול, סולפיריד-מודל ופלופנזין-מודיקט, הניתנות בכדורים או בזריקות. עם זאת, לתרופות אלה ישנן תופעות לוואי רבות.

קיראו בהרחבה גם על: תרופות נגד דיכאון

בין תופעות הלוואי: עייפות בעיקר בתחילת הטיפול,  התכווצות שרירים, אי שקט, העטה במחשבות, רעד בשפתיים, תנועות לא רצוניות של הגוף, דופק מהיר, יובש בריריות, עצירות, הפרעות בתפקוד המיני, שינויים בלחץ הדם, עלייה במשקל ותופעות לוואי נוספות. תופעות הלוואי השונות והפגיעה באיכות החיים של החולים, הנזקקים לתרופות אלה, הובילו לפיתוח התרופות הא-טיפיות מהדור השני.

2. תרופות א-טיפיות מהדור השני – התרופות מהדור השני פועלות בנוסף לדופמין גם על הקולטנים של המוליך העצבי סרוטונין.

בין התרופות נגד פסיכוזה מסוג זה ניתן למנות את אולנזפין-זיפרקסה, קלוזפין-לפונקס או ריספרידון-ריספרדל קונסטה, הניתנות בכדורים או בזריקות. תופעות הלוואי של תרופות אלה הן פחותות באופן ניכר ביחס לתופעות הלוואי של התרופות מהדור הראשון.

בים תופעות הלוואי: עייפות בעיקר בתחילת הטיפול, ירידה בלחץ הדם ועלייה במשקל הן תופעות הלוואי האופייניות לתרופות מהדור השני. עם זאת, תופעות נוירולוגיות, כדוגמת התכווצות שרירים, לרוב אינן מופיעות לאחר נטילת התרופות מהדור השני.

אתר קולות מאחל לכם בריאות בכל תחומי החיים - וכמובן בתחום בריאות הנפש...

לקריאה נוספת: טיפול פסיכיאטרי

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
פסיכולוגיה - מענה מודרני לצרכים נטולי זמן - פסיכולוגיה מורכבת ממספר פנים: כרעיון מדעי תאורטי וכדרך טיפולית.
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור