x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי

תאריך: 30/06/2014 10:41   מחבר: קולות לבריאות הנפש

בשנים האחרונות עלה למודעות הן של הציבור, הן של אנשי המקצוע והן של אנשי המחקר הטיפול קוגניטיבי התנהגותי או בשמו הלועזי Cognitive Behavioral Therapy - CBT. מהו אותו טיפול מדובר? איך הוא נוצר? מהם עקרונותיו? למי הוא מיועד ולאלו סוגי בעיות? במאמר זה ננסה לענות על שאלות אלו, ולפזר את הערפל סביב הנושא.

הטיפול הקוגניטבי-התנהגותי, הינו טיפול פסיכולוגי לכל דבר. מרבית הטיפולים הפסיכולוגיים נשענים על התיאוריה הפסיכואנליטית שפיתח פרויד.

הפסיכואנליזה מבוססת על הנחת היסוד כי קשיים וקונפליקטים שהאדם חווה במהלך חייו, נובעים ממקור לא מודע. תכנים הנמצאים בתת מודע כמו: מחשבות, רגשות, דחפים וזיכרונות ילדות, עשויים לגרום לקושי נפשי (ולעיתים גם פיזי) בהווה. על פי פרויד על מנת לפתור את אותם קשיים יש להעלות את התכנים הלא מודעים למודע.

לשיחה עם מטפל מקצועי ובכל שאלה חייג/י: 1800-100-172

מתנגדים רבים קמו לגישה הפסיכואנליטית, מסיבות של חוסר תקפות מדעית והתנגדות תיאורטית לכך שמקורות הסבל של האדם נמצאים בעברו. לימים הם הקימו את התנועה הבהביוריסטית העומדת בבסיס הטיפול ההתנהגותי.

לא יודעים מה ההבדל בין ביהביוריזם לפסיכואנליזה? קיראו על זרמים בפסיכולוגיה.

 תנועה זו, מתבססת על תיאורית הלמידה הקושרת בין גירוי לתגובה - במילים אחרות בין ארוע/ סיטואציה לבין האופן בו אנו מגיבים אליהם. כך למשל ילד שנתקל לראשונה בחייו בכלב נובח חושף שיניים, מגיב בפחד ובכי, עם הזמן מתקבע הקשר בין כלב לבין פחד, כך שכל כלב שהילד ייראה בעתיד הוא יגיב באותן תגובות ואף יכליל את הפחד לכל ההולכים על ארבע.

באותו אופן מניחה התיאוריה כי בעיות נפשיות נובעות מדפוסי התנהגות לא נכונים. הטיפול בגישה זו מתמקד בשינוי ההקשרים בין גירוי לתגובה על ידי חיזוקים חיוביים או שליליים בהתאם לבעיה ולא במציאת מקור הבעיה בעברו של האדם.

הגישה הקוגנטיבית התנהגותית, אשר התפתחה בשנות ה-60', משלבת בין הגישות הללו, ומנסה הן להבין את המחשבות והרגשות והן את דפוסי ההתנהגות השגויים, שעומדים מאחורי הקשיים שהאדם חווה.

למי מיועד טיפול CBT?

CBT מיועד לכל סוגי החרדות: התקפי חרדה, חרדת בחינות, פחד קהל, חרדת טיסות, חרדה חברתית, פוסט טראומה, ביישנות, דאגנות יתר, אובססיות, OCD ועוד. כמו כן הטיפול מסייע עבור הסובלים מסוגים שונים של מצבים דיכאוניים, הפרעות אכילה, הפרעות זעם ותוקפנות ועוד. 

הבסיס התיאורטי של CBT 

כאמור, טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על הבנת דפוסי המחשבה ודפוסי ההתנהגות של האדם הגורמים לו למצוקות שהוא חווה. הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מכוון לשינוי אותם דפוסים ומציאת דפוסים אדפטיביים ומטיביים יותר.

התיאוריה הקוגנטיבית התנהגותית עוסקת בשלושה פרמטרים:

מחשבות ואמונות
במוקד התיאוריה ההנחה היא שמחשבות מעוותות של האדם, או תפיסת עולם מוטעית הן שמובילות בהמשך לדפוסי התנהגות לא נכונים ובעיקר למצוקה רגשית. המחשבה היא מקור הקושי הרגשי. כך למשל אדם הסובל מדיכאון מוצף מחשבות שליליות על עצמו, על היותו חסר תקנה ועל כך שכל מה שהוא עושה נידון לכשלון.

מחשבות אלו מזינות את המצב הרגשי שלו המתבטא בדיכאון. התיאוריה מניחה כי מחשבות משפיעות על התנהגות ועל מצב רגשי ונפשי, ולכן זיהויים ושינויים יביא לשיפור המצב.

רגשות
רגש הוא למעשה תגובה שלנו למחשבה מסויימת או לאירוע שקרה לנו, האופן בו אנו מרגישים משפיע בהמשך על הפעולה נבחר לעשות. אדם הסובל מחרדה, יפעל באופן הימנעותי על מנת להפחית את תחושת הפחד.

אדם הסובל מחרדה חברתית ימנע בהדרגה ממפגש עם חברים, בני משפחה, מכרים ואט אט יצמצם את כמות הפעמים שיוצא מהבית. פעמים רבות הרגש נוצר מפרשנות לא נכונה של המחשבות שלנו או של אירועים בחיינו. מכאן שהרגש הוא מרכיב מחבר בין מחשבה להתנהגות ועל כן מהווה פרמטר בסיסי בתיאוריה.

התנהגות
התנהגות מזיקה היא פעמים רבות תוצר של מחשבות או רגשות. לעיתים אנשים טועים ומכנים את ההתנהגות כהרגל שקשה או לא ניתן לשנות. אלא שהתנהגות כמו הימנעות אינה הרגל קבוע אלא מצב הנוטה להחמיר.

בהמשך לדוגמא לעיל, אדם הסובל מחרדה חברתית, ימעיט באופן הדרגתי את כמות הפעמים שנפגש עם אנשים עד לכדי מצב שאינו יוצא מהבית. מצב זה יכול להוביל לדיכאון או התפתחות של חרדה נוספת ויצירת דפוסי התנהגות מוטעים חדשים.

הנחת יסוד נוספת בתיאוריה הקוגנטיבית התנהגותית גורסת כי הקשר מחשבה-רגש-התנהגות הינו דו-סתרי. כאמור מחשבה ורגש משפיעים על התנהגות, אך גם התנהגות יכולה בתורה להשפיע על רגש או מחשבה.

לקריאה נוספת: טיפול משלים

כך אם אדם יתמודד עם הפחד שלו מאנשים על ידי יציאה מהבית, מפגש עם חברים ויחווה חוויה חיובית, ירגיש טוב יותר ויחשוב אחרת על אותו מצב. שינויים אלו בהתנהגות ומחשבה הם אבני היסוד של הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי.

כיצד מתבצע CBT?

טיפול קוגנטיבי התנהגותי מטרתו לסייע לאדם לשנות את דפוסי המחשבה, הרגשות וההתנהגות שבבסיס הקושי הרגשי שלו.

מחשבות מעוותות יכולות לנבוע מגורמים שונים. המטרה ב- CBT היא לזהות את ההטיה המחשבתית, את תפיסות העולם המוטעות, להבין מה לא נכון במחשבה, מה מזיק בה ומדוע איננה הגיונית ולאחר מכן למצוא דרכים לשנות את דפוסי החשיבה לאדפטיביים יותר, אובייקטיבים יותר ופחות מעורבים רגשית.

אותו התהליך נעשה לגבי התנהגות. ראשית נעשה זיהוי דפוסי ההתנהגות השגויים, אלו שנובעים מפרשנות לא נכונה של מחשבה או מתוך מטרה להקל על רגש מסויים. לאחר הזיהוי האדם לומד "להכחיד" את ההתנהגות השגויה ולאמץ התנהגויות מטיבות יותר.  

טיפול CBT הינו טיפול קצר טווח: בין 8 ל- 16 פגישות בממוצע, שכל פגישה אורכה כשעה. הפגישות נערכות בין פעם לפעמיים בשבוע ובין הפגישות המטופל מונחה כיצד ליישם את מסקנות הפגישה בבית.

טיפול CBT מחייב מאמץ מצד המטופל, והצלחת הטיפול תלויה הרבה בעבודתו האינטנסיבית של המטופל. תהליכי זיהוי המחשבות וההתנהגויות המעוררות מצוקה וכן דפוסי המחשבה וההתנהגות שיש לאמץ, נרשמים בטבלאות או במחברת (בהתאם לשיטתו של המטפל). על המטופל להמשיך למלא פרוטוקולים אלו גם בבית וכן ליישם את הכללים החדשים שלמד לקראת הפגישה הבאה.

שיטת CBT נוספת נקראת "חשיפה", מיועדת בעיקר לטיפול בסוגי חרדה שונים. בשיטה זו האדם שוהה בסיטואציה מעוררת החרדה (במקרה של חרדה חברתית המטופל הולך עם המטפל למפגש חברתי למשל) ואט אט חווה את האירוע באופן מרגיע יותר ומעורר חרדה פחות. יש שיטות של חשיפה הדרגתית ויש שיטות של חשיפה מלאה.  

מטפלים קוגינטיבים-התנהגותיים נעזרים גם בשיטות של הרפיה, דמיון מודרך ועוד על מנת לקדם את הליך הטיפול.
 
מרכז ד"ר טל לתמיכה רגשית ונפשית - קליניקה פרטית לטיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי. אנו מאמינים שטיפול מוצלח הוא טיפול מקצועי ומותאם לכל אדם בנפרד, לפי צרכיו ולפי טעמו. בצוות המרכז אנשי מקצוע בגישה חמה  אשר רואים את טובת המטופל לנגד עיניהם. נשמח לסייע בייעוץ, ובהכוונה למציאת מטפל וסוג טיפול מתאימים, התקשרו בכל עת 1-800-100-172.

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור