x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

טראומה בעקבות אסונות לאומיים

תאריך: 30/06/2014 10:39   מחבר: קולות לבריאות הנפש

אסונות על רקע לאומי כמו מלחמות, רעידות אדמה, פיגועים או הרס בעקבות איתני טבע אינם פוסחים על שום מדינה ושם חברת אזרחים. לכאבם של הסובלים מטראומה שכזאת אין פנים ברורות או מאפיינים ויזואליים.

סבלם פרטי ומגודר סביב חומות של מגננה. בתום אותם האירועים וכשגל הסיקורים עובר לאירוע העסיסי הבא, עבור חלק מהאנשים האסון עדיין נמשך. למעשה, הם נכנסים למאבק להשבת איכות חייהם שלעתים סופו רחוק. ההליכים שעובר אדם אשר נפגע מאסון לאומי כוללים פוסט טראומה והדחקה.

הדחקה - גוף האדם בנוי בצורה מתוחכמת שמטרתה להגן עלינו מפני מפגעים שונים. כאשר מתרחש אירוע שהנפש לא יכולה להתמודד איתו, המוח מפעיל את מנגנון ההגנה הזמין ביותר שברשותו והוא ההדחקה.

קיראו על עזרה נפשית לנפגעי אסון הכרמל

לרוב, אדם הנחשף לאסון לאומי, בין אם באופן אישי או על ידי צפייה, ישים לב לתסמיני הטראומה זמן רב לאחר האסון, ולעתים הוא אינו מצליח לקשר בין האירוע שחווה לבין אותם התסמינים.

ישנם מצבים בהם האדם הסובל מטראומה על רקע לאומי, במודע או שלא במודע ימנע ממצבים העשויים "להחזיר" אותו אל האסון.

לדוגמה: אדם שהיה נוכח בפיגוע או בפעולות איבה, ימנע מלחזור למקומות שאירוע דומה עשוי להתרחש שוב. דוגמאות נוספות להתמודדות מנע ניתן למצוא באדם המדחיק במתכוון מחשבות ורגשות, מתנתק מסביבתו בהדרגה ולעתים מעצמו ואף מאבד עניין ומוטיבציה בחייו.

פוסט טראומה בעלת רקע לאומי

פוסט טראומה הינה הפרעת חרדה, שבה הנפש נמצאת במצב תמידי של פחד. אנשים הלוקים בהפרעה כזאת מצוים במעגל קסמים שבו הם "חיים" כל פעם מחדש את האסון. התסמינים יכולים להופיע  ברמות ובצורות שונות ולתקוף את האדם כשהוא לגמרי לא מוכן לכך:

•    חלומות או מחשבות חוזרים ונשנים על האירוע
•    צלילים או ריחות רחיפים יעוררו את חווית האסון
•    הפרעות שינה
•    דיכאון קליני
•    הזעה, מצוקה נשימתית ולחץ דם גבוה
•    מצבי רוח בלתי נשלטים כמו התפרצויות זעם או בכי לא מוסברים

דרכי התמודדות וטיפול בטראומה על רקע לאומי

בפני אדם המאובחן כפגוע טראומה לאומי, עומדות מספר אפשרויות טיפול. במקרים שבהם מצליח האדם להתמודד עם הטראומה, התסמינים חולפים מעצמם ואין צורך בהתערבות טיפולית יותר מעמיקה.

במקרים בהם איכות חייו של הנפגע יורדת באופן משמעותי, כחלק מסדרת הטיפולים, המטפל מסוגל להביא את המטופל לכדי כך שיתמודד ויתעמת עם הטראומה שחווה, והמטופל "חי" מחדש את האסון באופן שיחוש מוגן וילמד להתמודד עם הזיכרונות הנלווים אליו.

במהלך טיפול נפשי זה לעיתים יכלל טיפול קוגניטיבי התנהגותי. הטיפול  משלב טיפול תרופתי לפרק זמן קצר, שילוב זה מסייע לשלוט בתסמיני החרדה.

קיראו על תרופות נוספות נגד חרדה

המקומות בהם מתבצע הטיפול בנפגעי הטראומה

ישנם גופים רבים המטפלים בטראומה על רקע לאומי, כדוגמת  נט"ל, המפעילה תחנות טיפול וקווי חירום לעזרה נפשית. כמו כן, ניתן תמיד לפנות אל פסיכיאטר או פסיכולוג פרטי.

קיראו בהרחבה על: תמיכה נפשית באינטרנט

לפני כן כדאי לברר  עם משרד הביטחון  - העוסק בין השאר בשיקום נפגעי הלם קרב, והמוסד לביטוח הלאומי, אשר מכיר בפגיעה בבריאות הנפש כתוצאה פעולות איבה כזכאות לקבלת קצבה חודשית, ומממן טיפול פסיכולוגי וזאת על מנת לסייע בשיקומו של הנפגע ולהחזירו לתפקוד חברתי מירבי.

לקריאה נוספת: התקפי פאניקה וחרדה

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור