x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

מדלגים על דיכאון החורף!

תאריך: 06/07/2014 15:14   מחבר: קולות לבריאות הנפש שלך

דיכאון חורף, הקרוי באנגלית Seasonal Affective Disorder (דיכאון עונתי) או Winter Depression, הוא הפרעת דיכאון הפורצת עם תחילת עונת החורף ונמשכת עד תומו, בסביבות חודש מאי.

תופעה זו קשורה קשר ישיר להתקצרות שעות היום, מזג האוויר ולחשיפה מועטת לאור. התופעה רווחת יותר במדינות בהן השמש איננה זורחת במשך ימים ארוכים והחורפים מאוד קשים. מסיבה זו, תופעת דיכאון החורף נפוצה בעיקר בארצות סקנדינביה בהן לוקים בין 12 ל - 15 אחוזים מהאוכלוסייה.

בישראל לעומת זאת, בעונת החורף סובלים רק כארבעה אחוזים מהאוכלוסייה מסימפטומים שונים האופייניים לדיכאון חורף כדוגמת: עייפות, דכדוך, פאסיביות וגם בולמוס אכילה של מאכלים מתוקים.

לרוב ניתן להתגבר על דיכאון החורף על ידי שינוי קל בהרגלי החיים, התמודדות עצמית ופעילות ספורטיבית. בעת הצורך ניתן גם להסתייע בעזרה חיצונית כגון טיפול פסיכולוגי, חשיפה לאור מלאכותי או שיטות אחרות.

למה אנו סובלים מדיכאון חורף?

במחקרים שונים נמצא כי דיכאון חורף קשור לאור השמש. בעונת הקיץ מגיע האור הנקלט ברשתית העין אל בלוטת האצטרובל במוח האחראית על ייצור המלטונין. המלטונין הוא הורמון הקשור לשעון הביולוגי שלנו.

בשעות היום כאשר השמש זורחת יורדת רמת המלטונין במוח ורמת הסרטונין - המוליך העצבי האחראי לשיפור מצב הרוח, עולה.

לעומת זאת, לאחר השקיעה עולה רמת ייצור המלטונין ורמת הסרוטונין יורדת במטרה לאפשר שינה שקטה ומאוזנת.

למעשה, באופן זה משמש אור השמש כמנגנון טבעי לוויסות תחושות העוררות שלנו בשעות היום ולוויסות תחושות הרוגע בשעות הלילה. בעונת החורף קטנה כמות האור באופן משמעותי, וכתוצאה מכך צונחת רמת הסרוטונין במוח ורמת המלטונין עולה.

תהליך זה גורם לשורה של סימפטומים האופייניים לדיכאון החורף כדוגמת: עייפות בלתי מוסברת, אכילת יתר, התנתקות חברתית וחוסר אנרגיה. תסמיני הדיכאון הקלאסי כגון הפרעות אכילה הקשורות בחוסר תיאבון, אי שקט נפשי וקשיים בשינה לא באים לידי ביטוי בדיכאון החורף. כמו כן, עם בוא הקיץ וכאשר שעות האור מתרבות, חולף דיכאון החורף ועימו הסימפטומים החריגים.

לקריאה נוספת: כדורי שינה וכדורי הרגעה

במקרים בהם קיימים סימפטומים לדיכאון החורף, חשוב לפנות לאבחון מקצועי אצל פסיכולוג או פסיכיאטר לקבלת טיפול מתאים.

לא לוותר על טיפול!

ישנן מספר דרכים לטיפול בדיכאון חורף:

•   פוטו-תרפיה - כאשר ישנו מחסור באור טבעי, ניתן להחליפו בתאורה פלורוסנטית מיוחדת, הדומה מאוד לאור השמש מבחינת עוצמתה ומבחינת כמותה. הטיפול בשיטה זו נמשך כחודשיים וכולל חשיפה יומית לתאורה מלאכותית. במחקרים נמצא כי שיטה זו יעילה אפילו יותר מתרופות נוגדות דיכאון.

•   צמצום שעות השינה - לפי מחקרים שנעשו בנושא, דווקא הפחתה בשעות השינה גורמת לאיזון השעון הביולוגי, לירידה בייצור המלטונין ולשיפור במצב המטופלים. בהתאם לכך, מומלץ לישון לא יותר משש עד שבע שעות ולקום מוקדם.

קיראו על: פיברומיאלגיה הכאב והעייפות שמלווים אותה

•   פעילות גופנית - נמצא כי פעילות גופנית סדירה של כ-20 דקות במשך כשלוש עד חמש פעמים בשבוע מובילה לשיפור של כ-60 אחוזים במצבם של הסובלים מדכדוך, פחדים או סימפטומים אחרים של דיכאון חורף. זאת כיוון שפעילות גופנית גורמת לחסימה של קולטנים מסוימים במוח, להשהיה של הסרוטונין בחלל הסינפסות ולשיפור במצב הרוח.

•   הרגלי אכילה - מחסור בסרוטונין גורם לסובלים מדיכאון חורף לתחושת רעב, לתיאבון מופרז ולצריכה מוגברת של פחמימות פשוטות. צריכה מוגברת זו גורמת לתנודות קיצוניות ברמות הסוכר בדם ולפגיעה במצב הרוח. לעומת זאת, צריכה של מזון בריא, כדוגמת: פחמימות מורכבות, ירקות, פירות, קטניות ודגי ים משפיעה לטובה על מצב הרוח ומעלימה את הסימפטומים של הדיכאון.

•   טיפול נפשי - בכל מקרה של דיכאון מומלץ לפנות   לטיפול נפשי, בנוסף קיימים מגוון של טיפולים משלימים בתחום הנפש המסייעים בהתמודדות עם דיכאון.

קולות לבריאות הנפש שלך - אנו מזמינים אתכם ללמוד עוד על חשיבות האבחון הפסיכולוגי או לפנות אלינו בכל שאלה בנושא!

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור