x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

פוסט טראומה - הפרעת דחק פוסט-טראומתית - PTSD

תאריך: 06/07/2014 15:08   מחבר: קולות לבריאות הנפש

הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD - Posttraumatic Stress Disorder) היא הפרעת חרדה חמורה המופיעה לאחר אירוע שגרם לטראומה פסיכולוגית.

האירוע יכול להיות בעל גוונים שונים, אך הוא בדרך כלל מערב חשש ממוות של האדם או של אדם אחר, איום על השלמות המינית, הפיזית או הפסיכולוגית של האדם וככלל אירוע בו האדם מאבד את תחושת השליטה על חייו ואת יכולת ההתמודדות.

נמצא כי אסונות שאירעו על ידי בני אדם (תאונות, מלחמות, אירועי טרור וכו') גרמו לטראומה יותר מאשר אסונות טבע שלא היו בשליטת בני האדם, למרות שבעקבות הצונאמי באסיה נמצאו רבים שלקו בהפרעה.

סימפטומים של פוסט טראומה

הפרעת הדחק הפוסט טראומתית מתאפיינת בחוויה מחדש של האירועים הטראומתיים, בין אם בסיוטים או בהבזקים לאחור (Flash backs), מה שגורם להימנעות מגירויים שעשויים להעלות מחדש את החוויה הטראומתית.

חרדה מוגברת זו מתאפיינת בעוררות מוגברת של מערכות האזעקה בגוף, ולכן גם בחוסר יכולת להירדם, בעצבנות יתר ובכעס. על מנת שסימפטומים אלה ייחשבו להפרעה עליהם להימשך יותר מחודש ולפגוע באזורי תפקוד רבים בחייו של האדם.

קיראו בהרחבה אודות הלם קרב.

גורמי סיכון להפרעת דחק פוסט-טראומתית

אנשים רבים יחוו אירוע טראומתי בחייהם, אך לא כולם יפתחו הפרעת דחק פוסט טראומתית. חלק מגורמי הסיכון הידועים הם חוויה של אירוע טראומתי בעבר; קשיים פסיכולוגיים שהתגלו לפני האירוע הטראומתי; היסטוריה משפחתית של בעיות נפשיות; המידה בה ניצב סיכון לחיי האדם באירוע עצמו; מידת התמיכה אותה חשו האנשים לאחר שחוו את האירוע הטראומתי; התגובה הרגשית של האדם.

מרגע שמזהים את המועדים ביותר ללקות בהפרעה, ניתן לנסות ולהעניק טיפול מונע. טיפולים כאלה כוללים טיפולים תרופתיים, כמו גם טיפולים נפשיים המתמקדים בחלק הקריטי בעוד הוא עולה, ועורכים מעקב על מנת לוודא כי לא התפתחה הפרעת דחק פוסט טראומתית בהמשך.

טיפול בפוסט טראומה

ישנם כמה וכמה סוגי טיפולים אשר נודעת להם השפעה בתחום של הפרעת דחק פוסט טראומתית. רוב הטיפולים כוללים אלמנטים קוגניטיביים התנהגותיים, כלומר דגש על המחשבות ועל ההתנהגויות של האדם כחלק מתהליך ההתגברות על הטראומה.

לקריאה נוספת: מיגרנות - בין גוף לנפש

תחת מטריה זו נכנסים גם "טיפולים בחשיפה", המיועדים לעקוף את ההימנעות האופיינית לחולים פוסט טראומתיים ובכך למוסס את השפעתו של הגירוי מעורר הטראומה.

פסיכולוגיה בינאישית עשויה גם היא לסייע, בכך שהיא מערבת תמיכה חברתית. כך גם טיפול קבוצתי תמיכתי. לאחרונה נמצא כי טיפול באמנות הוא גורם טיפולי מובהק בפוסט טראומה, משום שהוא מערב ביטוי ויזואלי תחושתי של תהליכים שקשה למטופלים לבטאם במילים, וכך מאפשר את עיבודם עוד לפני שהגיעו לרמת ביטוי מילולית.

קיראו בהרחבה על: טיפול פסיכולוגי

טיפול תרופתי כולל בדרך כלל תרופות מרגיעות, משום העוררות המוגברת, כמו גם מייצבי מצב רוח, משום שההפרעה מאופיינת פעמים רבות בשינויים קיצוניים של מצב הרוח, המתעוררים לנוכח הגירויים הטורדניים.

רצוי לטפל בהפרעה כמה שיותר מהר. הלוקים בהפרעה עלולים להתדרדר לשימוש בחומרים ממכרים ולפתח בעיות במערכות היחסים המשמעותיות בחייהם.

אתר קולות מאחל לכם גלישה נעימה - כל המידע אודות בריאות הנפש.

לקריאה נוספת: טיפול פסיכיאטרי

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה