x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

כדורי הרגעה וכדורי שינה - אתם ישנים טוב?

תאריך: 30/06/2014 11:52   מחבר: קולות לבריאות הנפש

חיי היומיום של כולנו רצופים בשינויים והתמודדויות. לעיתים כתוצאה מאובדן, לפני אירוע חשוב, בעקבות קשיים כלכליים או מכל סיבה אחרת מופר האיזון הנפשי ותחושות של חרדה, דכדוך ופחד מחליפות את האופטימיות הטבעית המאפשרת לנו לנהל את חיינו באופן תקין וגם ליהנות מהם.

מצבים אלה מלווים לא אחת גם בנדודי שינה ובתחושה של כבדות ועייפות במהלך היום, אך אינם נחשבים למצב של דיכאון קליני מתמשך. במקרים אלה ניתן להיעזר בתרופות הרגעה שונות, המובילות להקלה ומאפשרות לתפקד כרגיל. עם זאת, חשוב לזכור כי תרופות הרגעה מסוג זה אינן מתאימות לטיפול במצבים של מצוקה נפשית שאיננה חולפת.

תרופות הרגעה – מהן?

תרופות הרגעה מיועדות לטיפול נקודתי במצבי מצוקה ולא לטיפול הדרגתי וארוך טווח.

תרופות הרגעה מקבוצת הבנזודיאזפינים - תרופת ההרגעה הידועה ביותר בקבוצה זו היא הואליום. בנוסף לואליום כוללת קבוצת הבנזודיאזפינים תרופות נוספות, כדוגמת: דיאזפאם, לוריוואן, אלפראזולאם, לוריבן או ואבן.

תרופות פסיכיאטריות אלה נותנות מענה מיידי לבעיות רגשיות שונות ולתסמינים הגופניים המתלווים אליהם, כדוגמת: דופק מואץ, הזעה ושרירים תפוסים. כמו כן, תרופות אלה משמשות גם ככדורי שינה יעילים במקרים של קשיים בשינה.

מתעניינים בנושא? קראו על תרופות טבעיות למצבים נפשיים

תרופות הרגעה מקבוצת חוסמי הביטא - תרופות הרגעה מקבוצה זו שימשו בעבר לטיפול בלחץ דם גבוה ובמחלות לב, והן משפיעות על תפקודי המוח וגורמות לנשימה מתונה, לירידה בקצב הלב ולפעילות שרירים סדירה.  היום משמשות תרופות אלה גם להקלה על סימפטומים שונים המתלווים למצבי מצוקה וחרדה ובעיקר למצבים של פחד קהל.

עם זאת, לתרופות אלה ישנן תופעות לוואי רבות, ולכן השימוש בהן לטיפול במצבי מצוקה נפשית הוא מצומצם, לבד מהדראלין. 

השפעתן של תרופות ההרגעה השונות היא מהירה יחסית ונמשכת לאורך כמה שעות, ביחס ישיר למינון ולסוג התרופה. בנוסף לכך, תופעות הלוואי המתלוות לנטילתן באופן חד פעמי הן מעטות ביותר. עם זאת, נטילת תרופות הרגעה לאורך זמן גורמת לאובדן היעילות שלהן וגם יוצרת תלות.

כדורי הרגעה ונדודי שינה

לשינה ישנו תפקיד חשוב ביותר במחזור החיים של בני האדם ושל בעלי חיים שונים. כמעט כשליש מחיינו אנו מבלים בשינה, כאשר היעדר שינה או שיבושים בשינה עלולים לגרום לבעיות שונות ברמה התפקודית וגם ברמה הבריאותית.

עם זאת, ישנם לא מעט אנשים הסובלים מנדודי שינה או מבעיות שינה אחרות. נדודי השינה הם מצב בו: קיים קושי להירדם, השינה היא קלה ואיננה עמוקה ורצופה או כאשר היקיצה מהשינה היא בשעות מוקדמות מאוד.

בערך כשליש מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים במידה זו או אחרת מנדודי שינה. כ-17 אחוזים מהם סובלים מהפרעת שינה משמעותית. שכיחות בעיות השינה בקרב נשים היא כפולה משכיחותה בקרב גברים.

בבעיות שינה אלה ניתן לטפל באמצעות כדורי הרגעה שונים וגם כדורי שינה ייעודיים. עם זאת, לפני שנוטלים כדורי שינה חשוב ביותר לבצע בדיקות ולברר את הסיבות האמיתיות לבעיות השינה.

קיראו על: חוות דעת פסיכיאטרית

שכן, פעמים רבות ניתן לטפל בבעיות השינה בשיטות טיפול פסיכולוגיות וקוגניטיביות וללא צורך בנטילת כדורי שינה (למשל CBT), המלווים לא אחת בתופעות לוואי או בהתמכרות. כמו כן, כדורי השינה אינם פותרים את הבעיה לעומקה אלא מעלימים את הסימפטום בלבד. 

אתר קולות מאחל לכם בריאות בכל תחומי החיים - וכמובן בתחום בריאות הנפש...

קיראו באתר על: דחק stress - מרגישים מצוקה וחוסר איזון?

הפרעות נפוצות והנפש שלך
חרדה - הפרעות נפשיות
הפרעות חרדה מהן?
דיכאון והטיפול בו
קיראו על דיכאון ואופן הטיפול בו
הפרעות אכילה והטיפול בהן
קיראו על הפרעות אכילה והטיפול בהן
הפרעות אישיות והטיפול בהן
מהי הפרעת אישיות?
סכיזופרניה והטיפול בה
קיראו על סכיזופרניה ועל הטיפול בה
טיפולים מרכזיים בפסיכולוגיה
טיפול פסיכולוגי - קולות
מהו טיפול פסיכולוגי ולמי הוא מתאים?
טיפול פסיכיאטרי - קולות
מה ההבדל בין טיפול פסיכולוגי לפסיכיאטרי?
CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי - קולות
CBT הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. קיראו עליו!
הדרכת הורים - קולות לבריאות הנפש
איך לגדל את הילדים נכון? כל התשובות.
פניה לטיפול משפחתי - קולות
טיפול משפחתי נועד לפתור בעיות משפחתיות ולשמור על שלום בית.
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור