פסיכיאטריה הינה ענף בתוך מדע הרפואה, העוסק בבריאותה ובריפויה של הנפש. הנחת המוצא של התחום הפסיכיאטרי היא כי הנפש ניתנת לתיקון ולטיפול במידה ומתקיימת בה הפרעה.
האדם, לפי הפסיכיאטריה, ניתן לריפוי גם במקרה של מצוקות קשות, לעיתים בסיוע של פסיכולוגיה, ולעיתים בהתערבות קלינית תרופתית.
הנחת מוצא נוספת היא כי הפרעות נפשו של האדם הן אורגניות, כלומר מקורן בתוכו וכשהן קשות יש לפתור אותן באמצעות התערבות תרופתית המביאה לאיזון ביוכימי, כדי למזער או למגר את הבעיה.
ואולם, רובן של ההפרעות הנפשיות אינן ניתנות למיגור ולכן הטיפול מתמקד בהקלה, בשיקום ובהחזרה לקהילה.
קיראו מידע נוסף אודות זכויות ותמיכה של נפגעי נפש.
פסיכיאטרים בהכשרתם הם רופאים שהתמקדו והתמקצעו בתחום רפואת הנפש. העיקרון המנחה את הפסיכיאטריה הוא שילוב בין פסיכותרפיה לבין טיפול תרופתי.
פסיכיאטר מוסמך הוא זה שהשלים לימודי רפואה והתמחה לאחריהם בנושאים פסיכיאטריים לפחות שש שנים לפני תחילת עבודתו כפסיכיאטר יועץ. ההכשרה הפסיכיאטרית כוללת לימודי נוירולוגיה והפרעות נוירולוגיות בפרט והכשרות סוציאליות ופסיכולוגיות.
אחד ההיבטים החברתיים המייחד את ענף הרפואה הוא הזכויות הניתנות לה. זכות בולטת המבדילה אותה מענפי רפואה אחרים, היא זכותה להפעיל התערבות בטיפול פסיכיאטרי גם ללא הסכמת החולה, כאשר מחלתו מסכנת את בטחונו או את בטחון הסביבה.
זכות זו מייחדת את הפסיכיאטריה משום שמחלות הנפש שבהן היא מטפלת משפיעות על יכולת האבחנה של החולה ועל כושר השיפוט שלו, בשונה ממחלות פיזיות אחרות.
לקריאה נוספת: פסיכיאטר עד הבית...
הספרות הפסיכיאטרית היא ענפה, אך הספר המנחה את הפסיכיאטרים יותר מכל ספר אחר הוא ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקאי, הנודע בקיצורו ה – DSM, המשמש פסיכיאטרים ואנשי טיפול ואקדמיה ברחבי העולם.
שורשו של ה – DSM נטוע בפרסום מחקריו של הפסיכיאטר אמיל קרפלין (שהיה מחלוצי מחקר הקשר הגנטי של הפרעות נפשיות) שהיוו את הבסיס לפסיכיאטריה המודרנית.
קרפלין היה הראשון להציע אבחון מסודר באופן קטלוגי של הפרעות נפשיות על פי תסמיניהן, ותלמידיו ממשיכיו הם אלו שהוציאו לימים את הגרסאות הראשונות לקטלוג המפורסם כיום.
קרפלין נחשב גם אבי הפרמקלוגיה הפסיכיאטרית בשל מחקריו על השפעות חומרים ממכרים – אלכוהול, סמים, ניקוטין ועוד – על התנהגות האדם. על פי מדריך ה – DSM מסווג הפסיכיאטר בעת הפגישה את הפרעתו של החולה ועל סמך זיהויה מתאים לו את הטיפול.
קראו בהרחבה על: טיפול פסיכיאטרי
על אף שלפסיכיאטריה יש את הזכות והסמכות להתערב טיפולית באדם גם ללא הסכמתו, רובם של המטופלים פונים לפסיכיאטרים מרצונם החופשי, אם ביוזמתם ואם בהפניה מקופת החולים או בית החולים.
מחוץ לטיפול הפרטני על ידי פסיכיאטר יועץ בהסכמה מראש, ישנו הטיפול הפסיכיאטרי הניתן לכלל הציבור במרפאות הציבוריות בישראל, ששעריה פתוחים בפני כל אדם הסובל מהפרעה נפשית או בעל מצוקות רגשיות קשות.
פסיכיאטרים עוסקים במגוון תפקידים חברתיים נוספים בנוסף על הטיפול הפרטני. תפקיד מרכזי וחשוב בהם הוא תחום קביעת האחריות הפלילית: היותו של הפסיכיאטר עד מומחה להערכת נידון למשפט – הוא זה המעניק חוות דעת רפואית פסיכיאטרית על מנת להעריך האם הנידון כשיר או לא לעמוד למשפט ועל מנת להחליט מהי סוג הענישה המתאימה לו בהתאם לאבחנה.
במקרים חריגים מוחלט לאשפז את הנידון במוסד טיפולי שיקומי כאשר הוא לא כשיר לרצות את גזר דינו במאסר. לפסיכיאטריה אפוא ישנו תפקיד חברתי יוצא דופן בעולמנו ובעולם בריאות הנפש - ביכולתה לסייע לנו באופן אישי ולהשיב אותנו לתפקוד, וביכולתה לקבוע את מידת אחריותנו המוסרית כלפי סביבתנו ועצמנו.
קראו באתר על: פסיכוגריאטריה לבני גיל הזהב